Fidesz-KDNP: Megduplázódott az adósságállományunk

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Az IMF-segélycsomag és a költségvetési megszorítások várható hatásairól tartott kedden sajtótájékoztatót a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség két szegedi választókerületi elnöke. Bodó Imre és Kalmár Ferenc kifejetették: a kormányzat részéről bűnös felelőtlenség, hogy elhallgatja a magyar gazdaság valós helyzetét, illetve a hitelfelvétellel megduplázta az ország adósságállományát, amivel a jövendő nemzedékek sorsát is ellehetetlenítette.

Bodó Imre országgyűlési képviselő (jobbra) azt mondta: Magyarország újkori történetében még nem esett meg az a csúfság, mint ezekben a hetekben, hogy költségvetést költségvetés hátán terjeszt be a kormányzat, ráadásul az elvileg a Pénzügyminisztérium által készített legújabb változathoz közel nyolcszáz(!) módosító indítvány érkezett, melyek felét(!) maga a pénzügyminiszter, Veres János jegyzi, s minden egyes pont ráadásul további megszorításokat tartalmaz. Normális demokráciában maximum az ellenzék nyújt be módosító javaslatokat egy ilyen szakmai anyaghoz, nem az, aki előkészítette – fejtette ki a fideszes politikus, hozzátéve: mindez egyértelműen azt mutatja, hogy Magyarország döbbenetesen mély válságba jutott, s a pénzügyi tárca a napról napra való túlélés eszközei után kutat. Tiszasziget polgármestere a legnagyobb veszélynek azt nevezte, hogy a már meglévő 20-23 milliárd dolláros adósságállományunkat – ami a GDP 67 százalékának felel meg – egy ezzel megegyező nagyságú újabb hitelfelvétellel tetéztük, ezt felhasználva pedig a GDP száz százaléka fölé emelkedhet hazánk tartozásállománya, ami kevés államról mondható el. Bodó szerint legfőbb ideje, hogy a kormányzat, illetve a Csongrád megyei kormánypárti országgyűlési képviselők tájékoztassák a lakosságot a magyar költségvetés valós állapotáról, s ismételten kikérte magának, hogy viccelődjenek a helyzeten, ahogy azt Botka László (MSZP) szegedi polgármester a legutóbbi közgyűlésen tette.

Kalmár Ferenc önkormányzati képviselő (balra) mindezt azzal egészítette ki, hogy az önkormányzatok támogatása várhatóan húsz százalékkal csökken jövőre, ami annak tükrében különösen súlyos veszélyeket rejt magában, hogy a településekre egyre több feladatot hárítanak át. A KDNP frakcióvezetője szerint Szegedet különösen fenyegeti a közszféra várható leépítése is, hiszen itt a versenyszféra is lefelé tendál, azaz nem lesz, ami felszívja az utcára kerülő munkaerőt. Az ellenzéki politikus Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester hétfői rádiónyilatkozatára – mely szerint Szegeden az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a szociális szféra érzi majd meg leginkább a megszorításokat – is reagált, mondván: ezek helyett inkább a propagandától, a PR-től, a városüzemeltetéstől kellene visszavenni, és a felelőtlen fejlesztéseket visszafogni. Miért van szükség például több milliárdért a teljesen felesleges 2-es villamosra, különösen ebben a helyzetben? – tette föl a kérdést.

A sajtótájékoztató végén Bodó Imre úgy összegzett: mindennek a teteje, hogy az országot immár lassan hét éve irányító, gyakorlatilag tönkretevő koalíció a jelenlegi helyzetért hajlamos az 1998-2002 közötti Fidesz-kormányzatot felelőssé tenni…

Előző sztori

Véget ért a Mezzo Operafesztivál

Következő sztori

Klebelsbergre emlékeztek a Juhász Gyulán