Fidesz-KDNP: Egyre csak mélyül a szociális válság

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Botka Lászlónak színt kell végre vallania, hogy Gyurcsány-párti szocialista országgyűlési képviselőként vagy felelős városvezetőként gondolkodik-e az önkormányzatokat, a közalkalmazotti-köztisztviselői szférát és a nyugdíjasokat fenyegető megszorításokkal kapcsolatban – hangzott el a szegedi Fidesz és KDNP immár szokásos közös keddi sajtótájékoztatóján. Hüvös László és Kalmár Ferenc frakcióvezetők feliratban hívnák fel a kormány figyelmét az egyre mélyülő szociális válság veszélyeire.

Hüvös László (Fidesz) és Kalmár Ferenc (KDNP) azzal indokolták a frakcióvezetői szintű tájékoztató szükségességét, hogy a pénzügy-gazdasági válság hatásait máris érzi a magyar társadalom, de a kormányzat lépései és intézkedései csak tovább mélyítik a krízist.

Hüvös szerint ebben a helyzetben álságos a kormányzat magatartása, mely az Országgyűlés hétfői ülésén le is lepleződött, hiszen a baloldal nem támogatta a Fidesz kezdeményezését, mely a kormánytagok fizetésének csökkentésére irányult. Bebizonyosodott, hogy maguk nem kívánnak részt vállalni a terhek viseléséből, csak másoktól, a közalkalmazottaktól, a köztisztviselőktől, a nyugdíjasakról tudnak elvonni. Az ellenzéki politikus azt mondta: Szegeden különösen komoly problémát okozhatnak a megszorítások, hiszen itt a 13. havi bér megvonása a legszerényebb számítások alapján is 8-9 ezer családot érint, a közszféra munkavállalóitól átlagosan több mint havi bruttó 20 ezer forintot vesz el az MSZP és az SZDSZ.

Kalmár Ferenc hozzátette: ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy az országban 250 ezer munkahely van veszélyben. Új gazdaságpolitikát sürgetett, mely a járulékok, adók és a jegybanki alapkamat csökkentésén, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatásának növelésén alapul.

Szegeden az elmúlt években a városvezetés nemhogy könnyebbé tette volna, hanem csak nehezítette a vállalkozások helyzetét – fejtette ki Hüvös -, 2006 óta például 50 százalékkal emelték a vállalkozásokat érintő ingatlanadót.

A Fidesz frakcióvezetője úgy összegzett: kormányzati összetűz irányul a közalkalmazottakra, köztisztviselőkre a bérek kurtításával, a 13. havi fizetések megvonásával, az álláshelyek bizonytalanságával, közben a nyugdíjak vásárlóértéke is csökken, s a 13. havi nyugdíjakat is csökkentené a kabinet. Számításaik szerint csak Szegedtől mintegy 2 milliárd forintot készülnek elvonni az önkormányzatokat érintő megszorítások keretében, ezt is nehéz lesz majd kigazdálkodni. A szegedi Fidesz-KDNP frakciószövetség épp ezért kezdeményezi a december 12-i közgyűlésen, hogy az önkormányzat feliratban forduljon a kormányhoz, így hívja fel figyelmét a mélyülő szociális válságra, s követelje az intézkedések visszavonását.

Botka Lászlónak – hangsúlyozta a két politikus – színt kell vallania, Gyurcsány-párti szocialista országgyűlési képviselőként vagy felelős városvezetőként gondolkodik és cselekszik-e az önkormányzatokat, a közalkalmazotti-köztisztviselői szférát és a nyugdíjasokat fenyegető megszorításokkal kapcsolatban.

Előző sztori

Színház: Zene és mesejáték az ünnepekre

Következő sztori

A Dunaferrt kapta a Pick a KEK-ben