Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MMK és a MTESZ

Együttműködési megállapodást kötött az MMK és a MTESZ

2008. november 3., hétfő
Együttműködési megállapodást kötött az MMK és a MTESZ

Soha ekkora szükség nem volt arra, hogy az ország jövője érdekében a magyar műszaki értelmiség összefogjon, mint most - mondta Kováts Gábor, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségével (MTESZ) kötött együttműködés aláírása kapcsán hétfőn, Szegeden.

Kováts Gábor

kifejtette: a két szervezet együtt hatékonyabban tudja segíteni az ország előrehaladását, ezért fontos a kapcsolat szorosabbá tétele. Bízik benne - mondta -, hogy egy-két éven belül konkrét eredményeket mutatnak fel, elsősorban a műszaki oktatás területén. Ezen belül a szakmunkások, a technikusok megfelelő képzésében, illetve a már mérnökként dolgozók magas szintű továbbképzésében vár előrelépést. Fontos terület lehet továbbá az árvízvédelem, a közlekedés-fejlesztés - a vasúti és a vízi egyaránt -, valamint az energiaellátás, a lakásfejlesztés problematikája. Annak a több ezer szakembernek, amelyet a két szervezet összekapcsol, sok hasznos együttműködési területe lesz - mutatott rá az elnök. Kováts Gábor hangsúlyozta: a mai magyar gazdasági életben nagyon fontos, hogy a különböző műszaki szervezetek segítsék egymás munkáját. Az MMK és a MTESZ már több éve próbálkozik a hivatalos együttműködéssel, de csak most sikerült egy olyan szövegtervezet megalkotniuk, amelyet mind a két szervezet elfogad. A megállapodás egy keretszerződést tartalmaz, amelyet a két szervezet közösen éves szerződésekkel, műszaki tartalommal tölt majd meg. Májusban a műszaki értelmiség napját már közösen rendezi a két szervezet. A tudás színvonalas átadásában látja a jövő legfontosabb feladatát a MTESZ is. Gordos Géza, a MTESZ elnöke hangsúlyozta: nyolcvanezer fős tagságukkal szintén a közös munkát támogatják. Ebben már eddig is modellként működött a Csongrád megyei szervezet, ezért ennek tapasztalatai alapján alakították ki a most aláírt szerződést. Az eseményen bejelentették, hogy miután komoly problémát lát a természettudományos és a műszaki utánpótlás biztosításában, a két szervezet márciusban Szegeden kerekasztal-megbeszélést szervez. Erre meghívást kapnak majd a Magyar Mérnökakadémia, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Innovációs Szövetség, és a Rektorok Tanácsának képviselői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.