Baka-emléknap a Somogyi-könyvtárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Baka István költő és műfordító születésének hatvanadik évfordulója, valamint a költő hagyatékát gondozó Baka István Alapítvány tízéves fennállásának alkalmából versmondóversennyel egybekötött emléknapot rendezett az alapítvány a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárral együttműködésben november 22-én.

Az 1995-ben elhunyt Baka István költő tiszteletére rendezett emléknapot Füzi László irodalomtörténész (képünkön), a Baka István Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Forrás című folyóirat főszerkesztője nyitotta meg. A megnyitót követően az alapítvány által meghirdetett illusztráció- és fotópályázat díjait Szuromi Pál művészeti író adta át. A fotók, illetve illusztrációk témája Baka István bármely műve vagy műfordítása lehetett. A költő sorai szólaltak meg Á. Szabó Ajtony előadóművész gitárjának húrjain is, majd kezdetét vette az „Én itt vagyok – üzenet Új-Huligániából” című, Kárpát-medencei vers-, énekeltvers- és prózamondó verseny döntője, melyet Borsodi L. László, a csíkszeredai Márton Áron gimnázium tanára nyitott meg.
A megmérettetésre – nevének megfelelően – határon inneni és túli, nem hivatásos, 14. életévüket betöltött vers- és prózamondó versenyzőket vártak. Az indulóknak az egyetemes magyar irodalom egy költeményét vagy prózáját, egy Baka-művet, és egy Baka István által magyarra fordított alkotást kellett megtanulniuk és előadniuk.

Baka István az irodalomtörténetben teljes egészében az őt megillető helyen van, mert elemzések és tanulmánykötetek foglalkoznak vele, és a kortárs irodalom legjobbjai, kiváló irodalomtörténészek írtak róla – tudtuk meg Füzi Lászlótól. „Arra kérdésre, hogy magában az irodalomban mennyire van jelen, nehezebb válaszolni, mert az irodalom folyamatosan mozgásban van, és mindig újak és újak jönnek. Azt szoktam mondani, hogy aki átkerül az irodalomtörténetbe, annak az életműve már mindig elővehető, de ehhez mindig valamilyen ok kell, mint ahogy volt Németh László-, vagy Kosztolányi-reneszánsz is” – magyarázta a Baka-alapítvány kuratóriumának elnöke. Mint elmondta, a költő pár verse emblematikusan az írók tudatában él, másik kérdés a kultusz, aminek az a feladata, hogy az emlékét őrizze, és minél több ember számára megismerhetővé tegye ezt az életművet – erre nagyon jó a versmondás is. Füzi László kiemelte: a legfontosabb az, hogy a Baka-életmű szinte már teljes egészében elérhető, a hálón is, de nyomtatott formában is – a Tiszatáj Bombitz Attila irodalomtörténész szerkesztésében gyakorlatilag az egész életművet megjelentette: a versek, prózai írások, publicisztikák és a fordítások is olvashatók már – ez utóbbi azért is különösen fontos, mert Baka István az egyik legjobb magyar műfordító volt. Ez az életmű adja a költő jelenlétét – összegzett Füzi László.

A Baka István Alapítvány konferenciák, könyvbemutatók, kiállítások és versmondó versenyek szervezésével, illetve a könyvek megjelentetésében való részvállalással és honlap működtetésével igyekszik ápolni Baka István emlékét.

A verseny eredményei:

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban november 22-én megrendezett Kárpát-medencei „Én itt vagyok – Üzenet Új-Huligániából” című Baka István-vers-, énekelt vers- és prózamondó verseny végeredménye

Középiskolás kategória:

1. Fábián Péter, Garay János Gimnázium, Szekszárd. Felkészítő tanára: Báló Marianna;
2. Kádár Noémi, Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr. Felkészítő tanára: Illyés Izabella;
3. Markó Zita, Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged. Felkészítő tanára: Vancsó Marianna;

A Magyar Versmondásért Alapítvány különdíját Szikszai László kapta. Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda. Felkészítő tanára: Csutak Judit;

A Baka család és a Baka István Alapítvány különdíját Köleséri Dóra kapta. Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény, Szeghalom. Felkészítő tanára: Pándiné Csajági Mária.

Felnőtt kategória:

1. Kovács Tímea, Ion Luca Caragiale Színművészeti és Filmművészeti Egyetem, koreográfia szak, Bukarest. Felkészítő tanára: Borsodi L. László;
2. megosztva: Jakó Sándorné, Belvárosi Nyugdíjas Klub, Hódmezővásárhely. ‒ Kuti András, Szenvedélybetegek Otthona, Ócsa. Felkészítője: Ádám Andrea.

A Baka István Alapítvány által meghirdetett „Én itt vagyok – Üzenet Új-Huligániából” című illusztráció- és fotópályázat eredményei

Illusztráció:

1. Hujbert Ágnes, Szeged
2. Barta Mónika
3. Fekete Szilvia Zsuzsa, Fót
4. megosztva: Barta Borbála, Szeged ‒ Kaczvinszky Tamás, Nagykovácsi

Fotó:

Kiemelt díj: Elblinger Ferenc, Szekszárd

1. Fritz Gergely, Szekszárd
2. Olasz Attila, Szeged,
3. Teknyős Erika, Akasztó. Felkészítő tanára: Furák Attila.

A színvonalas pályamunkákból rendezett kiállítás december 8-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtárban.

Előző sztori

Operaparadicsom lett Szeged

Következő sztori

Sporthétvége: hokis parádé és Szeviép-pofon