Bulvár

Több száz milliós adócsalás részeseit ítélték el Szegeden

Több száz milliós adócsalás részeseit ítélték el Szegeden

2008. október 10., péntek
Több száz milliós adócsalás részeseit ítélték el Szegeden

Vádlott-társaival toll-, pehely- és hörcsögbőr-értékesítésekről, üzleti tanácsadásról, piackutatásról, baromficsomagolásról és -darabolásról könyvelt le fiktív számlákat csaknem kétmilliárd forint értékben az a tótkomlósi férfi, akit pénteken jogerősen öt év börtönnel sújtott a Szegedi Ítélőtábla. Elítélték hat társát is.

Az ügy további hat, a bűncselekmények elkövetésében segítséget nyújtó vádlottját a tótkomlósi férfihoz hasonlóan adócsalásban mondta ki bűnösnek a bíróság, és különböző mértékű, rövidebb időtartamú, végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte őket. Az ítélet szerint az öt év börtönbüntetést kapott férfi 2000-től 2003-ig a tótkomlósi székhelyű Piton-Toll Kft. ügyvezetőjeként a különböző gazdasági társaságok nevében eljáró vádlott-társaival toll-, pehely- és hörcsögbőr-értékesítésekről, üzleti tanácsadásról, piackutatásról, baromficsomagolásról és -darabolásról számlákat könyvelt le bruttó 1,911 milliárd forint értékben. A valótlan tartalmú bizonylatok mögött gazdasági esemény nem volt, pénzügyi teljesítésük sem történt meg. A férfi a számviteli nyilvántartásában - a teljesítést igazolandó - hamis tartalmú szállítóleveleket és származási igazolásokat, valamint - a pénzügyi teljesítés látszatát keltve - hamis kifizetési pénztárbizonylatokat is elhelyezett. A valótlan tartalmú bizonylatok hitelességének alátámasztásáért a férfi a többi vádlottal nyilatkozatot íratott alá arról, hogy a számlák valós értékesítést takarnak, az ellenértéket megkapták. A számlák adatait felhasználva valótlan tartalmú áfa-bevallásokat nyújtott be, így az adóbevételt összességében 381 millió forint áfával csökkentette. A férfi által benyújtott társasági adóbevallások valótlan tartalmúak voltak, így további 268 millió forinttal károsította meg az állami költségvetést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.