Több száz milliós adócsalás részeseit ítélték el Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vádlott-társaival toll-, pehely- és hörcsögbőr-értékesítésekről, üzleti tanácsadásról, piackutatásról, baromficsomagolásról és -darabolásról könyvelt le fiktív számlákat csaknem kétmilliárd forint értékben az a tótkomlósi férfi, akit pénteken jogerősen öt év börtönnel sújtott a Szegedi Ítélőtábla. Elítélték hat társát is.

Az ügy további hat, a bűncselekmények elkövetésében segítséget nyújtó vádlottját a tótkomlósi férfihoz hasonlóan adócsalásban mondta ki bűnösnek a bíróság, és különböző mértékű, rövidebb időtartamú, végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte őket.
Az ítélet szerint az öt év börtönbüntetést kapott férfi 2000-től 2003-ig a tótkomlósi székhelyű Piton-Toll Kft. ügyvezetőjeként a különböző gazdasági társaságok nevében eljáró vádlott-társaival toll-, pehely- és hörcsögbőr-értékesítésekről, üzleti tanácsadásról, piackutatásról, baromficsomagolásról és -darabolásról számlákat könyvelt le bruttó 1,911 milliárd forint értékben. A valótlan tartalmú bizonylatok mögött gazdasági esemény nem volt, pénzügyi teljesítésük sem történt meg. A férfi a számviteli nyilvántartásában – a teljesítést igazolandó – hamis tartalmú szállítóleveleket és származási igazolásokat, valamint – a pénzügyi teljesítés látszatát keltve – hamis kifizetési pénztárbizonylatokat is elhelyezett.
A valótlan tartalmú bizonylatok hitelességének alátámasztásáért a férfi a többi vádlottal nyilatkozatot íratott alá arról, hogy a számlák valós értékesítést takarnak, az ellenértéket megkapták. A számlák adatait felhasználva valótlan tartalmú áfa-bevallásokat nyújtott be, így az adóbevételt összességében 381 millió forint áfával csökkentette. A férfi által benyújtott társasági adóbevallások valótlan tartalmúak voltak, így további 268 millió forinttal károsította meg az állami költségvetést.

Előző sztori

A Mars téri kereskedők ügye folytatódik…

Következő sztori

Citrom és alma: a madáchosok a biztonságért