Sínbusz fesztivál Szeged és Szabadka között

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb interkulturális projektbe kezd a szegedi Regionális Összművészeti Központ (Reök) és a szatírIKON művészeti csoport: október 14. és 16. között a Szeged és Szabadka között menetrend szerint közlekedő sínbuszon irodalmi és zenés programokat tartanak.

Herczeg Tamás, a Reök vezetője elmondta: a nagy sikerű drámaíró fesztivált követően rendezik meg a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivált. A két testvérváros között már ötven éve közlekedik a határ menti térség legendás vasúti járműve, mely egy kapocs a két település és ezzel a két ország között is.
A fesztivál keretében a régióban élő költők, írók, zenészek és elméleti szakemberek a járművön, valamint Szegeden és Szabadkán különböző helyszíneken irodalmi, zenei programokkal, beszélgetésekkel várják a potenciális “kultúrcsempészeket”.
A fesztivál ötlete Kollár Árpádtól és Orcsik Rolandtól, a szatírIKON művészeti csoport tagjaitól származik, akik mindketten a Vajdaságból származnak, de Szegeden élő költők és műfordítók.
Orcsik Roland az előzményekről elmondta: két éve tervezgetik a fesztivált és a programmal hagyományt szeretnének teremteni, s bíznak benne, hogy a rendezvény nemzetközi irodalmi fesztivállá válhatna a jövőben.
Kollár Árpád már a kétnyelvű programokról beszélt, melyek október 14-én délben kezdődnek Szegeden. A nagyállomás várótermében a Sinobusi Blues Band zenéje kíséretében toborozzák azokat, akik útra kelnek Szabadkára az irodalmi-zenés kavalkáddal. Az úton ott lesz Térey János, Grecsó Krisztián, Kemény István és Bosko Krstic író is. Szabadkán egy irodalmi, várostörténeti és építészeti sétán vehetnek részt az érdeklődők, a nap felolvasó- és beszélgető esttel zárul.
A következő napon az események délelőtt Szabadkán indulnak a Paniks etnodzsessz zenekarral, majd a sínbusz elindul Szegedre. A járat vendégei aznap többek között a Kossuth-díjas költő Tolnai Ottó, valamint Ladik Katalin és Slobodan Tisma lesz. Az érkezés után városnézéssel folytatódik a program, amely a Reökben fejeződik be szintén egy felolvasó esttel.
A fesztivál zárásaként október 16-án a szegedi Grand Caféban este SIN-BASS YU-GO estet rendeznek, melyen Dj Davor Lakatos egykori sínbusz masiniszta – aki valaha Tito vasúti autójának is vezetője volt – ex-jugoszláv rock, punk, és popslágerekkel idézi meg a „testvériség” szellemét.
A fesztivál kiegészítő programjaként a szegedi Belvárosi Moziban beszélgetéssel egybekötött filmvetítést tartanak 16-án, amikor bemutatják Danilo Kis Fövenyóra című magyar-szerb-német koprodukcióban készült filmjét. Másnap KIS-ESSZÉ címmel szintén beszélgető esttel elemzik Danilo Kis életművét.
A program egyébként az Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010 projekthez kapcsolódik, melynek egyik része egy korábbi drámaíró verseny volt, másik egysége pedig ez a fesztivál – tette hozzá Herczeg Tamás.

Előző sztori

Szerda: a bakelit lemeztől a bábszínházig

Következő sztori

Napfényfürdő: 3000 fő 4400 négyzetméteren pancsizhat, örülünk?