Péntek: ünnep után pihenőnap

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár a nemzeti ünnep eltelt, pénteken és a hét végén szerencsére még pihenhetünk. Akár aktívan is. Gondoskodik erről a Somogyi-könyvtár, de lesz balett, táncház, mozi és buli. Csak ki kell találni, hová mennénk inkább.

Mozgalmas nap a Somogyi-könyvtárban

Négy rendezvényre is várja a látogatókat a Somogyi-könyvtár pénteken. 16 órától az Aulában a Feltalálók baráti körének előadása hallható. A háziasszony Darvas Anna nyugdíjas tanárnő. Előadók: Dr. Köler Mihály, Ökrös Pál és Huszár András feltalálók. Az előadások aktuális környezetvédelmi kérdéseket feszegetnek, olyanokat, mint a kommunális szennyvizek tárolása, biobor készítése, szürke vízhasznosítás, kezelt és tisztított szennyvizek alkalmazása. Videó bemutató15 órától. Bővebben: www.febako.extra.hu
17 órakor az MTV Szegedi Stúdiójának támogatásával Bubryák István filmjének vetítése Vé(le)tlen halottak címmel.
Két kiállítás is nyílik pénteken, mindkettő a könyvtár földszintjén.
Filozopter a porvárosban címmel Babits Mihály szegedi éveinek lenyomatát idézi a költő születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás.
Babits két esztendeig tanított az egyik versében “porvárosnak” nevezett, másutt “friss paloták és szobrok” díszeivel ékes Szeged főreál-iskolájában. Barátságot kötött Juhász Gyulával, Balázs Bélával és Moholy-Nagy Lászlóval, a Szeged és Vidéke közölte rendszeresen közölte írásait. A kiállítás a költő szegedi éveiről ad vázlatos képet.
Az “Amerikai magyarok krónikása” a 120 éve született Vasváry Ödön szegedi születésű református lelkésznek állít emléket. Vasváry Ödön 1914-ben került az Egyesült Államokba
és több mint öt évtizeden keresztül gyűjtötte az amerikai magyarsággal kapcsolatos adatokat, dokumentumokat. Egyedülálló gyűjteményét a Somogyi-könyvtárnak adományozta. A kiállítás az adományozó életútját, főbb kutatásait és gyűjteményét mutatja be. Kossuth Lajos amerikai útjáról, az amerikai polgárháborúban részt vett magyarokról, tengerentúli egyéni sorsokról tekinthetők meg lapkivágatok, 19. századi könyvritkaságok, Vasváry Ödön saját kezű jegyzetei, levelek, fotók. Mindkét kiállítás december 17-ig látható.

Tudattalan a Kisszínházban

A Szegedi Nemzeti Színház pénteki műsorán a Kisszínházban 19 órától A tudattalan című táncjáték, a Szegedi Kortárs Balett előadása .Rendező: Duda Éva, Juronics Tamás

Ma is jó mozik: Kusturica, Piaf és Hol az ördögben van Oszama bin-Laden?

A Grand Caféban 16:30 kor Az élet egy csoda, (Zivot je cudo), szerb-francia film, (149 perc), rendező: Emir Kusturica. 19 órakor Piaf (La Môme) feliratos francia-angol-cseh film, (140 perc), rendező: Olivier Dahan. 21 órától Párizs, szeretlek (Paris, je t’aime), feliratos, svájci-francia, 120 perces szkeccsfilm.

A Belvárosi mozi pénteki műsora: A Zsigmond Vilmos teremben 15.30-kor és 20 órakor Dan és a szerelem (amerikai film),17.45-kor a Para (magyar film) látható. A Balázs Béla teremben 16.15-től és 20.45-től a Para című magyar, 18.30-tól a Jelenetek két házasságból című svéd-dán filmet vetítik. A Csőke József teremben 16 órától a Hol az ördögben van Oszama bin-Laden? című francia-amerikai, 18.15-től és 20.30-tól a Gengszterek fogadója című dán produkció látható.

Gyerünk táncolni! Táncház, diszkó és beat. Kinek-kinek… vagy ahogy tetszik!

A Millenniumi Kávéházba pénteken 20 órától a Táncok Ördöngösfüzesről és környékéről című vetítéssel egybekötött néprajzi előadásra és tánctanításra várják az érdeklődőket.
Zenélnek: Patyi Zoltán és barátai. Táncot tanít: Varga Sándor.

SZOTE Klubban péntek este 22 órakor Fütyülős Promóció – Diszkóláz. Lemezlovas: Novák

JATE Klubban is péntek esti buli. 22 órától  BEAT DIS koncert. A koncert után party! Punk Goes To Disco (Anima Sound System Dj Set & Dj. Fraser)

Előző sztori

Befürdött az Eger az újszegedi sportusziban

Következő sztori

Tőkéczki László: Gyurcsány Ferenccel nincs miről beszélni

Legutóbbi hasonló cikkek