Péntek: a reformáció emléknapja, gyermekprogramok és jazz

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pénteken, mint minden évben, október 31-én világszerte megünneplik a reformáció emléknapját. Közben mindenszentekre és halottak napjára készül mindenki, egyesek amerikai hagyományok szerint Halloweenre… Ám a múzeum sokkal vidámabb ünnepet ígér: legendás ruhadarabunk, a farmer önálló kiállításon szerepel. Ma is lesz jazz, a Rácz testvérek zenélnek a Milleniumi Kávéházban, és Miller drámája változatlan sikerrel megy továbbra is a Kisszínházban. A moziban megtudhatjuk, hogyan lesz szelíd motorosokból vad forradalmár, és új filmeket is láthatunk mától. Persze, nem marad el a buli sem – tessék választani!

A legendás ruhadarab diadalútja és mítosza

Az örökéletű farmer címmel nyílik kiállítás pénteken 16.30-kor a Móra Ferenc Múzeumban. De hogyan is született ez a kiállítás? A pápai Kékfestő Múzeum gondolt egy nagyot, és a farmert festő indigó révén az örökéletű ruhadarab múzeumi tárggyá emelését tűzte ki célul. Majd hozzátette a világszerte ismert öltözék történetét, alakulását, térhódítását, és a Néprajzi Múzeum MaDok programjához csatlakozva, létrehozott egy egyedülálló tárlatot, amely ezúttal Szegedre “vándorol”. A kiállításhoz mindenkinek köze van, mert mindannyian ismerjük és viseljük a minden kultúrát és társadalmi csoportot meghódító, elnyűhetetlen ruhadarabot. Még is be kell mutatni, és persze, meg kell nézni! A kiállítás megtekinthető február 8-ig, hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

Rácz Quartet – ismét jazz a Kávéházban

A Rácz testvérek mutatják be teljesen új, lüktető jazz műsorukat klasszikus hangszeres felállásban a Milleniumi Kávéházban, pénteken este 20 órakor. A Rácz Quartet tagjai: id. Rácz József (klarinét, szaxofon), Rácz József (elektromos bőgő), Rácz Zsolt (dob), Rácz Gábor (zongora).

Még mindig Miller – az időtálló dráma

Amikor film készült belőle Sidney Lumet rendezésében, a kritikusok úgy vélték, vége a darab ragyogó színpadi karrierjének. Ennek ellenére, világszerte telt házzal játsszák ma is. Arthur Miller drámája, a Pillantás a hídról pénteken este is látható a Kisszínházban. Az előadás 19 órakor kezdődik.

Protestáns Napok – a reformáció ünnepe: október 31.

Reformáció ünnepi istentisztelettel és Úrvacsoraosztással ér véget az idei Protestáns Napok rendezvénysorozata péntek este 6 órakor Honvéd téri református templomban. Igét hirdet Makoviczky Gyula evangélikus lelkész, úrvacsorai ágendát mond Dr. Kereskényi Sándor református lelkipásztor. Az ünnepély előtt fél 6-kor megkoszorúzzák a templom falán lévő Szegedi Kis István-szobrot, és felavatják az Abádi Benedek szobrát. Avató beszédet mond Dr. Molnár János egyetemi docens, közreműködik a Honvéd téri gyülekezet kórusa. Az ünnepi alkalomra mindenkit szeretettel várnak.

Somogyi-könyvtár – gyermekprogramok három helyszínen

Pénteken három fiókkönyvtár is szervez foglalkozást gyermekek számára.
Az Odesszai fiókkönyvtárban 16.30-kor Meseklub: a Csutkababa című mese és csutkabáb készítése.
A Rókusi fiókkönyvtárban 16 órakor Mesedélután – alkalmasint nemcsak gyermekeknek!
És végül – de nem utolsó sorban – az Északvárosi fiókkönyvtár 16 órától A Halloween hagyománya címmel szervez programot gyermekeknek és felnőtteknek, ismertetővel, arcfestéssel és töklámpa készítésével.

Új filmek a moziban!

A Grand Caféban pénteken 17 órakor és19 órakor ‘68-as filmek, 21 órától Che Guevara: A motoros naplója (Diarios de motocicleta) amerikai-angol-argentin-német-chilei-perui-kubai-mexikói-francia koprodukció rendező: Walter Salles. A film a forradalmi lelkület születéséről szól egy transz-Andok motoros túra keretében, amely egyúttal szembesülés a múlt fenségével és a jelen nyomorával, szépséggel és igazságtalansággal.

A Belvárosi mozi pénteki műsora: a Zsigmond Vilmos teremben 15.30-kor, 17.45-kor és 20 órakor  az Éjszaka a parton című amerikai film látható. A Balázs Béla teremben 16.15-től és 20.45-től a Mázli című, 18.30-tól pedig a Para című magyar filmeket vetítik. A Csőke József teremben 16 órától a Hol az ördögben van Oszama bin-Laden? című francia-amerikai dokumentumfilm, 18.15-től és 20.30-tól a Csak egy szerelmesfilm című dán produkció látható. Ugyanott a Casablanca Kávézóban: R’n’B Night Gedzóval.

És két jónak ígérkező buli…

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor Diszkóláz – A lemezlovas: Novák

A JATE Klub pénteki programja: 22 órától: SMOKE/BREAK.

Előző sztori

A múzeum - "örökéletű" farmerben

Default thumbnail
Következő sztori

Kosárlabda Európa-kupa: szegedi siker a Rába partján

Legutóbbi hasonló cikkek

Készüljön az őszi napokra

A meteorológiai nyár augusztus 31-én ért végett. A sárguló levelek visszavonhatatlanul az ősz eljövetelét jelzik. Képgalériánkban…