Paprikaszüret a Dóm téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Tudományos konferenciával kezdődött a Szegedi Paprikafesztivál – Csongrád Megyei Paprikasó péntek reggel a Fekete Házban. Az október 3-5. között zajló programsorozatot a Rendezvényház Kht. és a Móra Ferenc Múzeum szervezte a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatásával. A SZEGEDma.hu a Rendezvényház igazgatójával, Molnár Csabával beszélgetett az év talán utolsó fesztiváljáról.

„A rendezvény két részből áll” – mondta Molnár Csaba. „Egyrészről a pénteki napon egy paprikakonferenciát tartunk a Fekete Házban, ahol olyan témákat is érintünk, mint például a paprika vizsgálatának legújabb módszerei vagy a szépségiparban felhasználható paprikakészítmények. A Dóm téren pedig pénteken 17 órakor lesz az ünnepélyes megnyitója a háromnapos, paprikához kapcsolódó kulturális rendezvénysorozatnak.”

Szőke bográcsszínháza

Az igazgató véleménye szerint igazi családi hétvégében lehet része kicsiknek és nagyoknak, ha kilátogatnak a fogadalmi templom elé. A számos kulturális program mellett a résztvevők találkozhatnak a város híres sportolóival, politikusaival – például Bartók Csabával, Sík Mártonnal vagy a régió EP-képviselőjével, Becsey Zsolttal -, akik megmutatják majd szakácstudományukat, de igazi kuriózumnak ígérkezik Szőke András és Bede Róbert bográcsszínháza is.

Az utolsó fesztivál

„Az első paprikafesztivál még 1999-ben volt, de az idők során sokat vesztett támogatottságából, és néhány évet szünetelt is” – utalt a régmúltra Molnár. „Reményeink szerint azonban sikerül hagyományt teremtenünk, és egy igazi őszi, szabadtéri fesztivál is helyet kap majd a város kulturális életében. Egyébként éppen azért választottuk az október első hétvégéjét, mert a paprikaszüretnek már vége, és a termelőknek több idejük lesz megjelenni termékeikkel.

(A részletes programokat megtalálják itt.)

Előző sztori

Határozatképtelen volt a rendkívüli megyei közgyűlés

Következő sztori

Hatékonyabb módszert dolgoztak ki a graffitik eltávolítására szegedi tudósok