/

Pályázatot írt ki az SZTE az új klinikai tömb tervezésére

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pályázatot írt ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az új, 265 ágyas, 21 600 négyzetméteres klinikai tömb tervezésére – a dokumentum a Magyar Építész Kamara honlapján olvasható.

A pályázati kiírás szerint az SZTE – amely 2007. október 1-je óta a teljes szegedi járó- és fekvőbeteg ellátó rendszert működteti – az újonnan építendő tömb és az 1986-ban épült 410 ágyas klinikaépület összekapcsolásával egy új magkórházat kíván létrehozni a déli klinikakertben. Itt kap majd helyet a sürgősségi ellátás, a manuális szakmák többsége, valamint itt végeznék az invazív belgyógyászati beavatkozásokat is.
Az új magkórházban működik majd a sürgősségi betegellátó osztály, a központi intenzív osztály, a központi diagnosztikai blokk, a központi műtőblokk és sterilező összesen 14 műtővel és több központi kezelőlabor. Az új épülettömbben majd a kardiológiai, az invazív kardiológiai, az általános belgyógyászati, hematológiai, az általános, a szív-, a tüdő- és mellkas- és érsebészeti, a transzplantációs, valamint a szeptikus részlegen gyógyítják a betegeket, akiket jellemzően kétágyas szobákban helyeznek el. Az épületben működik majd 21 szakambulanciai egység is.
A tervpályázatot december 5-ig lehet benyújtani, az eredményhirdetés december 16-án lesz, a kiviteli terveket pedig 2009. március 16-ig kell elkészíteni.
Szabó Gábor rektor az MTI-nek korábban elmondta, az egyetem az Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban címet viselő program keretében nyújtott be pályázatot az új klinikai tömb létrehozására.

Mint ismeretes, s mint azt a SZEGEDma.hu is többször megírta, az egyetem tervei eredetileg 2000 ágyas új klinika tömb létrehozására irányultak. Ennek támogatása Botka László polgármester-jelölti programjában is helyet kapott, s – látszólag – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is támogatásáról biztosította az elképzelést még tavaly év elején. A tervezet később nem került be a kiemelt uniós nagyprojektek közé, hiába számított a szegedi polgármester Gyurcsány egyik erős emberének, s hiába játszott komoly szerepet Ujhelyi István akkori államtitkár is a források elosztásánál történő döntéshozatalban. A tervezett új klinika ágyszáma hónpról hónapra csökkent, s úgy tűnik, 265-nél áll meg.

Előző sztori

A "csípős" fesztivál - paprikasó Szegeden

Default thumbnail
Következő sztori

Rajt szükségbírókkal: győzött a Szeviép-Szeged

Legutóbbi hasonló cikkek