Gazdaság

Pályázatot írt ki az SZTE az új klinikai tömb tervezésére

Pályázatot írt ki az SZTE az új klinikai tömb tervezésére

2008. október 1., szerda
Pályázatot írt ki az SZTE az új klinikai tömb tervezésére

Pályázatot írt ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az új, 265 ágyas, 21 600 négyzetméteres klinikai tömb tervezésére - a dokumentum a Magyar Építész Kamara honlapján olvasható.

A pályázati kiírás szerint az SZTE - amely 2007. október 1-je óta a teljes szegedi járó- és fekvőbeteg ellátó rendszert működteti - az újonnan építendő tömb és az 1986-ban épült 410 ágyas klinikaépület összekapcsolásával egy új magkórházat kíván létrehozni a déli klinikakertben. Itt kap majd helyet a sürgősségi ellátás, a manuális szakmák többsége, valamint itt végeznék az invazív belgyógyászati beavatkozásokat is. Az új magkórházban működik majd a sürgősségi betegellátó osztály, a központi intenzív osztály, a központi diagnosztikai blokk, a központi műtőblokk és sterilező összesen 14 műtővel és több központi kezelőlabor. Az új épülettömbben majd a kardiológiai, az invazív kardiológiai, az általános belgyógyászati, hematológiai, az általános, a szív-, a tüdő- és mellkas- és érsebészeti, a transzplantációs, valamint a szeptikus részlegen gyógyítják a betegeket, akiket jellemzően kétágyas szobákban helyeznek el. Az épületben működik majd 21 szakambulanciai egység is. A tervpályázatot december 5-ig lehet benyújtani, az eredményhirdetés december 16-án lesz, a kiviteli terveket pedig 2009. március 16-ig kell elkészíteni.

Szabó Gábor

rektor az MTI-nek korábban elmondta, az egyetem az Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban címet viselő program keretében nyújtott be pályázatot az új klinikai tömb létrehozására. Mint ismeretes, s mint azt a SZEGEDma.hu is többször megírta, az egyetem tervei eredetileg 2000 ágyas új klinika tömb létrehozására irányultak. Ennek támogatása

Botka László

polgármester-jelölti programjában is helyet kapott, s - látszólag -

Gyurcsány Ferenc

miniszterelnök is támogatásáról biztosította az elképzelést még tavaly év elején. A tervezet később nem került be a kiemelt uniós nagyprojektek közé, hiába számított a szegedi polgármester Gyurcsány egyik erős emberének, s hiába játszott komoly szerepet Ujhelyi István akkori államtitkár is a források elosztásánál történő döntéshozatalban. A tervezett új klinika ágyszáma hónpról hónapra csökkent, s úgy tűnik, 265-nél áll meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.