Lehet Más a Politika?

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fenntarthatóságot, társadalmi igazságosságot és részvételt ígér az új szerveződés

Fotó: Gémes Sándor

Új társadalompolitikai szerveződés mutatkozott be szerdán Szegeden és az ország öt további nagyvárosában. A Lehet Más a Politika (LMP) elnevezésű kezdeményezés a következő időszakban lefolytatandó társadalmi egyeztetés, illetve az ennek során megmutatkozó támogatás függvényében dönti el, párttá alakuljon-e. Ha ez megtörténik, indulni kívánnak a jövő évi európai parlamenti, illetve a 2010-es országgyűlési választásokon is, ahol valódi alternatívát kínálnának a politikából kiábrándulni látszó magyar tömegekben. Az országos hálózattal rendelkező LMP célja, hogy visszaállítsa a politizálás fennkölt mivoltát.

A szegedi sajtótájékoztatón Margóczi Karalin, az SZTE Ökológiai Tanszék docense, a kezdeményezés támogató tagja, Vágó Gábor kecskeméti politológus-közgazdász, a 13 tagú választmány tagja, illetőleg Szentistványi István, a Csongrád megyei koordinátor vettek részt.
Az új formáció lassan egy éve bontogatja szárnyait a fővárosban, ahol nagy sikerű vitakörökön keresztül nyerte el mostani formáját. Meghatározó személyiségei közül többen (így például Schiffer András, Jávor Benedek és Rauschenberger Péter) korábban a Védegyletben vállaltak szerepet, most azonban a politikai színpadára lépve a civil köpönyeg levetése mellett döntöttek.
Vágó Gábor kifejtette: céljuk a politika tisztaságának, erkölcsösségének, fennkölt mivoltának visszaállítása, a politikával szembeni szkepszis és undor feloldása. Az emberek apátiájának okát abban látják, hogy a rendszerváltozást követően a politikai elit bebetonozta hatalmát, mellyel sokszor visszaélt, így a korrupció és a mutyizás hatotta át a közéletet. Közben az országot sajnálatosan kettéosztották a pártpolitikai törésvonalak. A Lehet Más a Politika nevű szerveződés éppen ezért új erkölcsi-etikai alapokra kíván helyezkedni.
A mozgalom három fő érték köré csoportosul: ezek a fenntarthatóság, a társadalmi igazságosság és a részvétel – árulta el Margóczi Katalin. A fenntarthatóság alatt egyebek mellett a társadalom és a természet harmóniáját, a társadalmi igazságosság alatt a javak és szolgáltatások minél szélesebb körben történő elérhetőségét, részvétel alatt pedig az egyének közéleti szerepvállalásának aktívabbá tételét értik.
Az LMP a társadalmi vita elindítására 150 civil, jogvédő, zöld szakértő egyéves munkájával cselekvési programot állított össze, melyet nyilvános vitafórumokon, az emberekkel folytatott párbeszéd során kíván véglegesíteni. A bázisdemokratikus alapon szerveződő mozgalomnak jelenleg mintegy 350 tagja van, ezt szélesíteni kívánják. A társadalmi és a reménybeli anyagi támogatottság függvényében döntenek majd a párttá alakulásról, illetve ez EP- és az országgyűlési választásokon való indulásról.
A tájékoztatón elhangzott: az LMP komoly hangsúlyt kíván fektetni a vidék fejlesztésére, felkarolására – nem véletlenül bontottak zászlót Budapest mellett több vidéki városban (Szegeden, Győrben, Pécsett, Nyíregyházán, Debrecenben) is. A Dél-Alföldön például az itteni szakértők segítségével a régió előtt álló természeti-ökológiai kihívásra keresnek választ, de céljuk többek között az olyan vidéki beruházásokkal történő szakítás is, ahol kész tények elé állítják a helyi lakosságot. Mint mondták: a nyílt társadalmi vitában hisznek.
A szerveződésről, céljairól és terveiről a www.lehetmas.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Előző sztori

Csütörtök: kulturális fesztivál és A nyomozó

Következő sztori

Fiatal önkéntesek találkoznak Szegeden