125 éve Szegedért: jubilál a színház

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

1883. október 14. – ez az a dátum, mikor Ferenc József jelenléteben ünnepélyesen átadták a Szegedi Nemzeti Színház épületét. Az egy és egy negyed évszázada a szegedi közönség és Thália szolgálatában álló intézmény ünnepi műsorral várja az érdeklődőket.

Van mit ünnepelni – Juronics Tamás, a színház művészeti igazgatója a lapunknak adott interjúban úgy nyilatkozott, Szegednek oka van e jubileum kapcsán önmagát is ünnepelnie, hiszen olyan fontosnak tartotta a kultúrát, hogy az első újjáépített középületek között volt a színház is. A szegedi deszkákon olyan nagy nevek álltak a nagyérdemű előtt, mint például sok más mellett Gregor József, Simándy József, Bilicsi Tivadar, Jávor Pál, Fedák Sári, Páger Antal vagy Dayka Margit.

Az esemény alkalmából, az Őszi Kulturális Fesztivál részeként egy rendhagyó nap keretében a Szegedi Tudományegyetem hallgatói október 15-én egy napra “beköltözhetnek” a 125 éves Nemzeti Színházba.

A színház évfordulója alkalmából még október 13-i kezdettel egy kilenc részből álló vetítéssorozat is indult a Somogyi-könyvtárban, a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójának archívumából, melynek keretében egészen december 8-ig láthatók vetítések, így többek között portré Király Leventéről, Vántus Istvánról és Gregor Józsefről, részletes program a színház, illetve a Somogyi-könyvtár oldalán is olvasható.

Az október 14-i részletes ünnepi programot lásd a színház honlapján.

Előző sztori

Kiállítás és séta a királynapok emlékére Szegeden

Következő sztori

Szerda: Továbbra is fesztiválok, egész nap színház és csak ma: Gólyabál!