Hétfő: ma is lehet kreatív a pihenés

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elteltek az ünnepnapok, újra szorgos hétköznapok köszönnek ránk. De ma is érdemes munka után tartalmas programokkal lazítani. Több eseményt kínál a könyvtár, ezen a héten Protestáns napok, a népzene kedvelőinek Rozsdamaró, és mozi, és mozi és még jobb mozi…

Új könyv a magyar kisebbségekről a 20. században

Hétfőn 17 órakor tartják a “Kisebbségi magyar közösségek a 20. században” című kötet bemutatóját a SZAB-székházban (Somogyi u. 7.) Szervező: SZAB Történeti és Filozófiai Szakbizottság Egyetemes Történeti Munkabizottság, SZTE BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék, Emlékpont Múzeum. A résztvevők: Fedinec Csilla és Bárdi Nándor szerkesztők, A. Sajti Enikő, a kötet szerzője, Gulyás László és Miklós Péter felkért bírálók, a beszélgetést Vincze Gábor vezeti.

Film, kiállítás és játék a Somogyi-könyvtárban

A könyvtári filmsorozat a színház 125 évének történetét mutatja be elsősorban az itt foglalkoztatott színészek, művészeti munkatársak portréin keresztül, október közepétől kilenc héten át. Hétfőn 17 órakor Kibicsaklik a szó, ha nem értik, dadogni kezd címmel Mentes József emlékműsorát láthatják 40 percben.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Szegedre kihelyezett mentálhigiéné szakirányú továbbképzése tart nyílt napot a Somogyi-könyvtárban. A délelőtt folyamán bemutatkozik a PPKE képzése, és egykor végzett hallgatók beszélnek arról, hogy a saját karrierjükre, életútjukra milyen hatással voltak a stúdiumok. Délutánra pedig mindazon diplomásokat várják, akik vagy rákényszerülnek a hivatásváltásra, vagy szeretnének munkát váltani, hiszen a képzés sajátos eszköztárával, a pszichodráma módszereivel és az énkép jobb megismerésével az ilyen döntésekkel járó krízishelyzetek megoldásában szeretne segítséget nyújtani. A délután 14-17 óráig zajló csoportos foglalkozásokra a 30/471-3015-ös számon várják a jelentkezőket.

A Gyermekkönyvtár október 27-től október 30-ig folyamatosan, a nyitvatartási időben, “Őszi rejtvényeső” címmel szervez programot gyermekeknek. Azok, akik a gyermekkönyvtárban található könyvek, folyóiratok, az Internet, DVD filmek segítségével helyesen válaszolnak kérdésekre, rejtvényekre, apró ajándékokat nyerhetnek.
Ugyanott “Diaszüret” címmel diavetítés óvodásoknak, kisiskolásoknak négy napon át: október 27-én, hétfőn 10 órakor, 28-án 16 órakor, 29-én 10-kor, 30-án 16 órai kezdettel.

Talkshow a Reök-palotában

A REÖK műsorán hétfő este18 órakor Flash Alko-talkshow. Vendég: Németh György

Újra Protestáns napok

Az október 27. és 31. között zajló Protestáns napok 2008. évi szegedi programja keretében hétfő este 6 óra Kálvin téri Református Gyülekezeti Nagyteremben igét hirdet: Sztupkai Mihály metodista lelkipásztor.

Rozsdamaró a Millenniumi Kávéházban

A Rozsdamaró zenekar magyar népzenét játszik, és már nyolcadik éve tart Szegeden és a világ más pontjain is táncházakat, koncerteket. Első lemezük 2004-ben jelent meg, 2005-ben a Népművészet Ifjú Mestere miniszteri kitüntetést kapták. Az Őszi Kulturális Fesztivál állandó szereplőjeként most is hagyományos parasztzenei kincsünk gyöngyszemeit szólaltatják meg a Kárpát-medence szinte minden vidékéről, így Erdélyből, a Felvidékről, szűkebb pátriájukból, a Dél-Alföldről és Moldvából. A koncerten a megszokott vonós hangszerek mellett feltűnik pásztorhangszereink közül a duda és a furulya is.
A zenekar tagjai: Ivánovics Tünde , Lipták Dániel , Nagy Gábor, Králik Gusztáv.

A koncertet hétfő este 20 órakor hallgathatják meg a Milleniumi Kávéházban.

Közéleti Kávéház a Dóm Hotelben

A Dóm Hotelben (Bajza u. 3-6.) vendégeskedik a Közéleti Kávéház hétfőn 17 órától.
A hét eseménye című rendezvény házigazdája ezúttal Oláh Zoltán, a Délmagyarország újságírója. A vendégek: aktuális meghívottak.

Mozikínálat

A Grand Caféban 17 órakor Piaf (La Môme) feliratos francia-angol-cseh film, (140 perc), rendező: Olivier Dahan. 19 órakor Párizs, szeretlek (Paris, je t’aime), feliratos, svájci-francia, 120 perces szkeccsfilm. 21 órától Az élet egy csoda, (Zivot je cudo), szerb-francia film, (149 perc), rendező: Emir Kusturica.

A Belvárosi mozi hétfői műsora: A Zsigmond Vilmos teremben 15.30-kor és 20 órakor Dan és a szerelem (amerikai film),17.45-kor a Para (magyar film) látható. A Balázs Béla teremben 16.15-től és 20.45-től a Para című magyar, 18.30-tól a Jelenetek két házasságból című svéd-dán filmet vetítik. A Csőke József teremben 16 órától a Hol az ördögben van Oszama bin-Laden? című francia-amerikai dokumentumfilm, 18.15-től és 20.30-tól a Gengszterek fogadója című dán produkció látható.

Default thumbnail
Előző sztori

1956 és a nemzeti radikalizmus

Következő sztori

Súlyemelés: Nagy Péter zsinórban negyedszer bajnok

Legutóbbi hasonló cikkek