Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a férjét hasba szúró földeáki asszonyt

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jogerősen két év, végrehajtásában három évre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a földeáki asszonyt, aki dulakodás közben egy bicskával hasba szúrta férjét; a férfi belehalt sérüléseibe.

Az alkalmi munkákból élő 47 esztendős vádlott házasságban élt a férfivel, s velük lakott két közös gyermekük, valamint a vádlott korábbi házasságából származó gyerek Földeákon. A házaspár alkoholizáló életmódot folytatott, napi rendszerességgel ittak, ebből fakadóan gyakran vitáztak, veszekedtek.
A házastársak 2007. május 11-én már reggel elkezdtek italozni, így délutánra mindketten súlyos fokú alkoholos állapotba került. A férfit emiatt hazaküldték munkahelyéről, hazaérkezése után lefeküdt aludni. Amikor felébredt, szóváltásba keveredett fiatalkorú lányával, s a vita hevében a megmarkolt egy bicskát, amivel hadonászni kezdett.
Az asszony ezt észrevette, férjéhez lépett, s a házastársak dulakodni kezdtek. A nő kicsavarta a férfi kezéből a kést, majd – a vizsgálat során pontosan meg nem állapítható módon – egyszer hasba szúrta őt. A helyszínre kihívott mentősök a szakszerű ellátás ellenére sem tudták a már eszméletlen férfi életét megmenteni.
A táblabíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek az asszonyt, megváltoztatva ezzel az első fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság döntését, amely halált okozó testi sértés miatt marasztalta el a vádlottat. Az ítélőtábla a korábban kiszabott három év börtönbüntetést is mérsékelte.
Hegedűs István tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, minden körülményt figyelembe véve a vádlott testi sértési szándéka nem állapítható meg. Az asszony gondatlan emberölés vétségében mondható ki bűnösnek, mivel a dulakodás közben fel kellett volna ismernie, cselekménye akár halálos következménnyel is járhat.

Előző sztori

Török kitüntetés magyar tudósnak

Következő sztori

Wass Albert-szobrot avatnak Szegeden