Egy napra az egyetemistáké a Szegedi Nemzeti Színház

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi egyetemisták egy napra “beköltöznek” az idén 125 éves Szegedi Nemzeti Színházba; a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Őszi Kulturális Fesztiváljának egyik jelentős eseményeként – az egyetem és a színház közös szervezésében – egyetemi nyílt napot tartanak szerdán.

Mint azt Nagy László, a színház ügyvezető igazgatója az MTI-nek kedden elmondta, a fiatalok a reggel kezdődő program során megismerkedhetnek a színház hátterével, részt vehetnek a szakemberek által tartott előadásokon, bepillanthatnak a kulisszák mögé, és a pincétől a padlásig bejárhatják az épületet.
Az egyetemisták számára tartott előadások között lesz művészettörténeti és történelmi témájú, de olyan is, amelyet Szenes Márta pszichológus helyzetgyakorlatokkal és drámajátékokkal egészít ki. Lesz jelmezbemutató, ahol fel is próbálhatják a ruhákat, beszédtechnika óra, illetve táncóra is a Szegedi Kortárs Balett művészeivel.
Délután a színház és az egyetem közösen nyitja meg az ünnepi évadot. Ezt követően a felsőoktatási intézmény oktatói mondanak “kortesbeszédeket” a 2008/2009-es évad egy-egy bemutató előadásáról. Köztük nem csak bölcsészek lesznek, így Machiavelli-Háy: Mandragóra című darabját például Szabó Gábor fizikus, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének tanára, Hoffmantól A diótörőt pedig Hodúr Cecília, a mérnöki kar dékán-helyettese méltatja majd. Az egyetem tanáraival színházi emberek “versengenek”, köztük egy amerikai operaénekes, a Cavaradossi szerepét alakító Adam Degel is, aki Pál Tamás karmesterrel közösen próbál Puccini Toscájáról jobb beszédet tartani, mint az egyetem fizikai kémiai tanszékének vezetője, Visy Csaba.
A nap Goldoni A kávéház című darabjával és a Szegedi Egyetemi Színház Kell egy csapat! című előadásával zárul.
Nagy László kiemelte: ez a program egy évek óta tartó, a folytonosság és a megújulás jegyében zajló folyamat része. A város iskoláival egyébként hagyományosan jó kapcsolatot ápol az intézmény. Ezt szeretnék még szorosabbra fűzni és megújítani ezzel a lépéssel is. A cél az, hogy a fiatalok megismerjék azt a világot, ami a kulisszák mögött van – mutatott rá az ügyvezető igazgató.

Előző sztori

Növelte idei évre tervezett díjbevételét a CIG biztosító

Következő sztori

Pénzügyi válság: Járai 1000 milliárdos adócsökkentést sürget

Legutóbbi hasonló cikkek