Csütörtök: már három fesztivál!

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Őszi, kamarazenei, nemzetközi A Capella – három a fesztivál, akár a kislány. Melyiket válasszam, melyiket szeressem? Csak ízlés kérdése, hiszen széles a paletta. Zene, a „nagyon nehéztől” a „pehelysúlyig”, hangszeres és vokál, népies, folk, rock, retro ex-jugoszláv… na és dixie! Egész napos „tevés-vevés” a Somogyi-könyvtárban, öten furcsa szerepben a Reökben, borkóstoló, régi zongoristák, és filmbemutató a Belvárosi Moziban. JATE és SZOTE bulik azoknak, akik még bírják.

Hát, mozgalmas nap lesz – reméljük!

A Somogyi-könyvtár napja

Somogyi-könyvtár megnyitásának 125. évfordulóját a már hagyományos, Somogyi-könyvtári Nap rendezvényeivel ünnepli a bibliotéka. Csütörtök délelőtt 9 órától felolvasóülést rendez, melynek során előadás hangzik el a könyvtáralapító, Somogyi Károly életművéről, ezt a muzeális gyűjteményben kutató egyetemi tanárok vendégelőadásai követik.

15 órától a megújult könyvtártörténeti kiállítás megnyitása után óránkénti vezetéssel megtekinthetők Az orvoslás története Galenustól Herczel Fülöpig és A reneszánsz könyvkincsek a Somogyi-könyvtár gyűjteményében című kiállítások.
Ugyancsak 15 órakor A király nyomában Szegeden – várostörténeti séta, amely a Somogyi-könyvtárból indul. Idegenvezető: Nyéki Tamás történész.

Minden rendezvény nyilvános és ingyenesen látogatható.

Színház – kétszer

A Nagyszínház műsorán ma ismét A kávéház, amelyre a Tömörkény István bérlet érvényes. A Kisszínházban Mandragóra a Radnóti Miklós 1. bérlet tulajdonosainak. Mindkét előadás 18 órakor kezdődik.

Agytorna és színjáték a Milleniumi Klubban

Állítólag ez is sport. Az elme sportja. Csütörtökön 16 órától Egyetemi Rapid Sakkverseny (2 x 15 perc) a  Millenniumi Klubban (Dugonics tér 12.) Jelentkezni a helyszínen lehet 16.00 óráig! Ugyanott este 20.30kor Rítus és színjáték, a Paraliturgikus Kutatások Műhelyének közönségtalálkozója. A Paraliturgikus Kutatások Műhelye 2004 óta létezik a szegedi Katolikus Ifjúsági Alapítvány projektjeként. Alternatív színpadi stúdiójában, a Grotowski-laborban egyetemistákkal avantgárd hangulatú misztériumjátékokat készít és ad elő. A beszélgetés résztvevői: Liszkai Tamás és Punk Mária műhelyvezetők, valamint a Grotowski-labor tagjai.

A leghívebb tanítvány

A TEMI Dél-alföldi Bibliotéka rendezésében csütörtökön 18 órakor Ungvárnémeti Tóth László (1788-1820) költői portréjáról Dr. Tóth Sándor Attila irodalomtörténésszel Dr. Szabó Pál, a Szegedi Írók Társasága alelnöke beszélget. A költő életművét, verseit a szerző ismert kutatójával idézik fel.

5 színész, 25 szerep, 1 felvonás, 0 díszlet a Reök-palotában

Játék Rólad, rólam, rólunk. Elsorvad a kisagyad, ha nem simogatnak? Öngyilkos leszel, ha nincs kapcsolatod? Boldog vagy, ha van? Bármilyen inger jobb az ingertelenségnél? Ez csak játék? Garaczi László: Plazma című művét csütörtökön 19 órakor a Reök-palotában nézhetik meg, a KoMa Társulat előadásában. Szereplők: Polgár Péter, Jaskó Bálint, Zrinyi Gál Vince, Jelinek Erzsébet, Lass Bea. Belépőjegy 500 Ft, diákigazolvánnyal 300 Ft.

IX. Szegedi Kamarazenei Fesztivál

A  ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyteremben csütörtökön 19 órakor a Magyar Állami Operaház Penta Fúvósötösének hangversenyét hallgathatják meg. Műsoron: W. A. Mozart: B-dúr divertimento, Milhaud: René király kandallója, Ránki György: Pentaaerophonia, Farkas Ferenc: Régi magyar táncok, Pierne: Pastorale Op. 14, Hindemith: Kleine Kammermusik Op. 24 Nr. 2, Ágay Dénes: Öt könnyű tánc.

Az   SZTE Aulában ugyancsak 19 órakor “Legyen a zene mindenkié!” – az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatóinak kamarazenei estje.

A Molnár Dixieland Band koncertje

A Millenniumi Kávéház estje csütörtökön 20 órakor kezdődik.

A Molnár Dixieland Band 1964-ben alakult. A Magyar Rádió több mint 50 felvételt készített a zenekarral, a Magyar Televízió is több műsort forgatott velük. 1972 óta szerepelnek rendszeresen külföldön. A zenekar tagjai: Molnár Gyula, Garay Márta, Kalocsai Géza, Kiszin Miklós, Blaskovics László, Mucsi Árpád, Kréter Károly

IV. Fool Moon Nemzetközi A Cappella Fesztivál

Az  IH Rendezvényközpont Nagytermében (Felső Tisza-part 2.) csütörtök este 20 órától egy magyar és egy holland énekegyüttest hallhatnak. A Vivat Bacchus énekegyüttes 2001-ben alakult. Dalaik túlnyomó része saját szerzemény, valamint híres magyar költők borral kapcsolatos verseit zenésítik meg. Az együttes tagjai: Balásy Szabolcs, Szentgyörgyváry Károly, Szentgyörgyváry Péter, Szentgyörgyváry Gergely, Bognár Szabolcs
A Shiva Knows 2007-ben alakult.. Az együttes kombinálja a minőségi átiratokat a jól képzett énekhangokkal, valamint a precíz szájdobolással. Az együttes tagjai: Angele Frissen, Tanja Raich, Luc Nelissen, Jan-Diether Van Den Berg, Jan Wouter Brunings
Belépőjegy 3.000 Ft, diákigazolvánnyal 2.500 Ft

Őszi borkóstolók

Az Ezer Jó Borszaküzlet (Honvéd tér 5/b) őszi borkóstolókat rendez híres borászok boraiból. Csütörtökön délután 15 órától a Lelovich Pincészet (Villányi borvidék) borait ízlelhetik meg.

Három rendezvénnyel is várja az érdeklődőket csütörtökön a Közéleti Kávéház

A Somogyi Könyvtár Zeneszobájában 17 órakor Az Éter Közhasznú Egyesület estje
Hagyományőrzés -Születéstől az elmúlásig
címmel. Háziasszony: Tokodiné Kun Zsuzsanna egyesületi elnök, fellépnek: Kothencz Kálmán karvezető,Szegedi Hóvirág Nyugdíjas Népdalkör, Kothencz Kálmán – citera, Balla Tibor -népművészet ifjú mestere – tekerős lant.

SZTE TIK Konferencia termében ugyancsak 17 órakor Ságvári Gyakorló Általános Iskola kettős jubileuma. Vendégek: az Iskola régi, és jelenlegi diákjai, tanárai, karöltve művészekkel, és közéleti szereplőkkel. Háziasszony: Dr. Sipos Ibolya igazgató.

A Korzó Zeneházban (Széchenyi tér. 9. bejárat a Feketesas utca felől) 18 órától Régi zongoristák klubja. Fellépnek: Arany János, Dr. Csanádi Lajos, Dr. Lévay Endre, Dr. Mózes János, Dr. Polgár Gyula, Dr. Veress László, Várnai Szilárd. Háziasszony: Dr. Szondi Ildikó egyetemi docens

Kultúrcsempész Sínbusz-fesztivál – Szeged-Szabadka

A sínbusz ezúttal a Grand Caféba fut be. Csütörtök este kilenckor – menetrend szerint – Sin-Bass Yu-Go est, vagyis Dj Davor Lakatos egykori sínbusz masiniszta és Tito vasúti autójának vezetője, ex-jugoszláv rock, punk és popslágerekkel idézi meg a testvériség- egység szellemét.

Na és ugyanott mozi is! És filmbemutató a Belvárosi moziban!

A Grand Caféban csütörtökön 17 órától Szerelem másképp című feliratos, román, 19 órától a Szerelmem, Szarajevó című feliratos osztrák-német filmet vetítik. Utána ex-jugoszláv buli!

A Belvárosi Mozi csütörtöki műsora : a Zsigmond Vilmos teremben 15.30-tól A hullám című német produkció, 17.45-től  és este nyolckor Tükrök – amerikai film.

A Balázs Béla terem műsorán délután 16.15-től Fél Nelson (amerikai film), 18.30-tól Fövenyóra filmbemutató (szerb-magyar film).   Rendező: Tolnai Szabolcs, író: Danilo Kis, szereplők: Nebosja Dugalic, Lázár Kati, Nagy Mari, Rajhona Ádám, Derzsi János. A film cselekményének középpontjában a második világháború forgatagában eltűnt apjának emlékét és saját gyökereit kutató fiatal író, Andreas Sam áll. A múlt labirintusában bolyongva azonban a válaszok helyett csak újabbnál újabb kérdésekkel találja magát szembe. A vizuális eszközökkel újrafogalmazott Kis-mű az újraéledő nacionalizmusok paranoiájával és az ideológiai elvakultság következményeivel szembesíti a nézőt.
A vetítés után Balog József szerkesztő beszélget az alkotókkal.

A Csőke József teremben 16 órakor és 18.15-től A nyomozó (magyar film), este fél kilenckor a Fél Nelson című amerikai filmet nézhetik meg.

A Kövér Béla Bábszínház műsorán csütörtök délelőtt tízkor Napsugár (Szundi bérlet), délután fél háromkor Titkok birodalma (Égig érő fa bérlet).

SZOTE és JATE bulik ma is!

A SZOTE Klub rendezvénye csütörtök este 22 órától a SZOTE Gólyabál Afterparty.
A JATE Klubban 21 órakor a Fabula Rasa zenekar koncertje.
A zenekar 2006-ban alakult. Eklektikus zenei világukat a környező népek folklórjának izgalmas ritmikái és témái ihletik. Mindezt a kortárs komolyzenei tanulmányok és élmények hatják át, sokszor modern elektronikus zenei elemekkel fűszerezve. A zenekar tagjai: Szirtes Edina Mókus, Kertész Ákos, Varga Kornél, Földes Gábor, Balogh Guszti, Cserta Balázs.

Előző sztori

Tesztmérkőzés: SZVSE-t vert a Volán

Következő sztori

Szegedi vívóérem a Csomorkány Kupáról