Közélet

Bontásra ítélve első fokon

Bontásra ítélve első fokon

2008. október 9., csütörtök
Bontásra ítélve első fokon

Ami itt bódé, az ott épület; ami ott épület, az itt bódé

Fotók: Gémes Sándor

A Szegedi Városi Bíróság első fokon elrendelte a Mars téri kereskedők pavilonjainak bontását a város és a több mint egy tucatnyi kereskedő között zajló polgári per ítélethirdetésén október 9-én. A kereskedők jogi képviselői hiába nyújtottak be hat indítványt, a bíróság nem ismerte el azokat bizonyító erejűnek, és a bérleti szerződések felmondására hivatkozva kötelezte az alpereseket építményük eltávolítására. A helyhasználati jogot sem ismerték el.

Amint arról a SZEGEDma.hu beszámolt, az elmúlt hét kedden találkoztak a felek a bíróságon, mivel Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata birtokvédelmi pert indított tizennégy Mars téri kereskedő ellen. A város szeretné, ha a kérdéses területet üres állapotban, felépítményektől „mentesen" tulajdonába vehetné. A kereskedők a Mars téren eltöltött több évtizedes munkájuk után munkahelyeiket továbbra is meg szeretnék tartani. Véleményük szerint őket s építményeiket jogi hibák sorozata tizedeli, vagy szeretné tizedelni.

Ideiglenes, mobil épület beton alappal

Az ítélethirdetés után

Tóth Péter

, az elsőrendű alperes és egy másik alperes,

Ludányi Lászlóné

, illetve jogi képviselőik kifejezték felháborodásukat az ítélettel kapcsolatban. Véleményük szerint a bírónő elfogadta a felperes álláspontját, miszerint felépítményük ideiglenesnek, mobil szerkezetűnek minősül - holott betonalappal is rendelkezik -, és ezért nem illeti meg őket a földhasználati jog sem, tehát a bérleti szerződés felmondásával elrendelhető a bontás. Nem vette figyelembe a bíróság, hogy 1969-ben (amit jegyzőkönyvek bizonyítanak) a tulajdonos akarata szerint állandó jellegű elárusító pavilonokra adtak ki engedélyeket, a Mars tér fősorában lévő, nagyobb alapterületű üzletek pedig a hivatkozott korabeli jegyzőkönyvekben is - az akkori kornak megfelelő - reprezentatív üzletként szerepeltek. Sőt ennek megerősítésére szakértő és tanú kihallgatását is kezdeményezték.

„Hol ilyen vagyok, hol olyan..."

De az ítélet indoklásában még több ponton vélnek felfedezni ellentmondásokat, ami miatt szeretnének tizenöt napon belül fellebbezni. A bíróság lépcsőjén az egyik elkeseredett kereskedő megjegyezte, hogy a kisembernek úgysem lehet igaza a nagyemberekkel szemben. Ha azok valamit akarnak, kíméletlenül véghez viszik... Az ügynek azonban még nincs vége. Egyrészről a tizennégy kereskedő készül a másodfokra, másrészről folyik egy másik per is (amelyet november elején tárgyalnak), ahol a város ehhez az esethez képest ellenkező érvrendszer alapján rendelte el a bontást. Beton alappal nem rendelkező bódékat nyilvánított tűzveszélyessé. Ehhez viszont azt kell rásütniük a bodegákra, hogy azok épületek, és nem ideiglenes építmények, ugyanis csak akkor áll fenn a tűzveszélyesség ténye. Az önkormányzat tehát párhuzamosan két pert indított a kereskedők ellen, és a két perben egymással szembe menő ítélet meghozatalát kérte. Kíváncsian várjuk a folytatást...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.