Gazdaság

A Visegrádi Négyek a mérnökképzés átalakításáról

A Visegrádi Négyek a mérnökképzés átalakításáról

2008. október 11., szombat
A Visegrádi Négyek a mérnökképzés átalakításáról

Megállapodást írtak alá a mérnökképzés átalakításának fontosságáról, a kötelező mérnök kamarai tagságról, illetve a verseny szabályozásának nélkülözhetetlenségéről szombaton Szegeden, a Visegrádi Négyek Mérnöki Kamaráinak és Szövetségeinek találkozóján.

A háromnapos konferencián a régió országainak több mint száz mérnöke vett részt.

Kováts Gábor,

a Magyar Mérnöki Kamara elnöke elmondta: a tárgyalások egyik fő témája a jó szakemberek képzése volt. Ez ugyanis az utóbbi időben megváltozott, és a poroszos oktatási módról a V4-ek országai is áttérnek az angol-amerikai típusú oktatásra. Ez ugyan átjárhatóságot biztosít a fiataloknak az intézmények között, de arra is ügyelni kell, hogy megmaradjon a mérnöki tudás színvonala. Ez a kérdés mindegyik országot érinti. A szakemberek abban állapodtak meg, hogy a szorgalmazni kell a természettudományos képzés rangjának emelését. A jó mérnökképzéshez ugyanis jó középszintű képzés kell, ami a csökkenő gyermeklétszám és a rosszabb alaptudás miatt egyre nehezebb. Emellett nagy igény van a jó szakmunkásokra, technikusokra, illetve az alacsonyabban képzett, de mégis már piacképes tudással rendelkező mérnökökre is, akik mellett természetesen a magasan képzett, eddig is világszintű tudást képviselő magyar mérnökök is kellenek. A szakma emellett érdekelt a tiszta és szigorú versenyszabályok felállításában. Az idei másik fontos téma ez volt – mondta el az elnök. Kováts Gábor kifejtette: Európában van egy alapelv, ami a szolgáltatások szabad áramlását biztosítja. Ez gondoskodik arról, hogy minél kevesebb jogszabály és szabályozás korlátozza a szabad versenyt. A mérnökök szerint azonban az alapelv nem minden esetben hasznos. Tevékenységük során ugyanis a versenynek helye van, de a megfelelő korlátokat és szabályokat is fel kell állítani. Egy mérnöki teljesítmény ugyanis ötven-száz évig szolgálja a környezetét. Ha ez rossz minőségben készül el, akkor az a gazdasági problémák mellett számos veszélyt is magában rejt. Tehát szakmai és önkormányzati szinten is szabályozott verseny szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.