Világrekord-kísérlet a zsinagógában

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bátran állíthatjuk: ilyen még nem volt Szegeden. Világrekord-kísérlet helyszíne lesz ma a szegedi régi zsinagóga, mivel este fél nyolctól a VIII. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál szervezői próbálják megdönteni saját világrekordjukat. Ennek érdekében több tucat Super 8-as vetítőt egy speciális, erre az alkalomra tervezett és épített, meghökkentően gigászi installációra szerelnek fel. A fényvető gépekkel ellátott objektum káprázatos élményt nyújt majd a nézőknek.

Ezzel az akcióval tulajdonképpen kezdetét veszi a 2001 óta minden évben megrendezett nemzetközi Super 8mm-es filmfesztivál, mely keskenyfilmesek igazi seregszemléjévé nőtte ki magát az utóbbi években. Az idei versenyprogramban kilenc kategóriában összesen negyvenegy filmet láthat majd a közönség. A fesztivál öt napja alatt azonban a kiállítás mellett koncertek, szakmai beszélgetések is várják az érdeklődőket, és lesz immár hagyományos analóg multimédia performance is, ahol a főszerep a “8 milliméteres” filmeké, a zenéé, az élő szövegé és a mindezt összefogó varázslaté. (A fesztivál részletes programja itt keresendő!)

A filmek versenyével párhuzamosan zajlik a tavaly nagy sikert aratott retró videójátékokkal vetélkedés. A nyolcvanas években fénykorát elő Videoton tévéjátékot olyan dolognak tekintik a fesztivál szervezői, amellyel érdemes foglalkozni. A II. VIDEOTON Tévéjáték-bajnokság selejtezői pénteken kezdődnek, míg a döntőkre – nagy kivetítőkkel élőben közvetítve – vasárnap kerül sor a Grand Caféban.

A külső helyszíneken zajló kísérőrendezvényekre is érdemes odafigyelni, hiszen a Szent István téri víztoronyban a S8 Improv Csoport szó szerinti szabadzenét játszik, de a hajnalba hajló, több fellépővel színesített Piros úszóházi koncert és parti is érdekesnek ígérkezik.

Előző sztori

Farmer az őskortól napjainkig

Következő sztori

Reök: Elkezdtek alkotni a drámaírók