Kultúra

Vígjátékokkal indul a szegedi színházi ősz

Vígjátékokkal indul a szegedi színházi ősz

2008. szeptember 23., kedd
Vígjátékokkal indul a szegedi színházi ősz

A Szegedi Nemzeti Színház mindkét játszóhelyén vígjátékkal kezdődik az évad: a nagyszínházban pénteken A kávéház, a kisszínházban október 3-án a Mandragóra című darabot tekintheti meg a közönség – mondta el a teátrum igazgatója a bemutatókról tartott keddi sajtótájékoztatón.

Gyüdi Sándor

hozzátette: A kávéház című Goldoni–Mohácsi–Fuchs-darabot

Rusznyák Gábor

rendezi, míg Machiavelli Mandragóráját

Szabó Máté

irányításával mutatják be. A 125 éves intézmény október 14-én gálaműsorral emlékezik a fennállás óta eltelt időre, a nagy művészegyéniségekre, legendás korszakokra. Az esten mások mellett közös produkcióban fellép a Szegedi Kortárs Balett, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és az operatársulat, amelyek az ünnepi alkalomra készítettek egy előadást:

Lendvay Kamilló

A mennyei város című művére

Juronics Tamás

álmodott koreográfiát. Az együttműködésekről szólva Gyüdi Sándor kifejtette: a Magyar Televízió szegedi stúdiója számos felvételt őriz a színház életéből, melyekből egy hatrészes sorozatot bemutatnak majd a Somogyi-könyvtárban egészen november végéig. A könyvtár egyébként szintén fennállásának 125. évfordulóját ünnepli, és a közös emlékezéssel közös programok is létrejöttek. Így a színházi bemutatók mellé a bibliotéka kiállításokat szervez, és az érdeklődők elé tárja a darabok irodalmi és kulturális hátterét. A televízió és a könyvtár mellett a Szegedi Tudományegyetem októberi, 13. Őszi Kulturális Fesztiválja is kapcsolódik a programokhoz. Október 15-én délelőtt beköltözik az egyetem a teátrumba: egész napos színházi sétákat szerveznek, lesznek jelmezbemutatók, drámajátékok, beszédtechnika- és tánckurzusok. Délután az egyetem professzorai kortesbeszédekkel ajánlják a színház bemutatandó darabjait. Erre a napra közönségtalálkozót is szerveznek, este pedig bemutatkozik a Szegedi Egyetemi Színpad is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.