Vígjátékokkal indul a szegedi színházi ősz

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Nemzeti Színház mindkét játszóhelyén vígjátékkal kezdődik az évad: a nagyszínházban pénteken A kávéház, a kisszínházban október 3-án a Mandragóra című darabot tekintheti meg a közönség – mondta el a teátrum igazgatója a bemutatókról tartott keddi sajtótájékoztatón.

Gyüdi Sándor hozzátette: A kávéház című Goldoni–Mohácsi–Fuchs-darabot Rusznyák Gábor rendezi, míg Machiavelli Mandragóráját Szabó Máté irányításával mutatják be.
A 125 éves intézmény október 14-én gálaműsorral emlékezik a fennállás óta eltelt időre, a nagy művészegyéniségekre, legendás korszakokra. Az esten mások mellett közös produkcióban fellép a Szegedi Kortárs Balett, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és az operatársulat, amelyek az ünnepi alkalomra készítettek egy előadást: Lendvay Kamilló A mennyei város című művére Juronics Tamás álmodott koreográfiát.
Az együttműködésekről szólva Gyüdi Sándor kifejtette: a Magyar Televízió szegedi stúdiója számos felvételt őriz a színház életéből, melyekből egy hatrészes sorozatot bemutatnak majd a Somogyi-könyvtárban egészen november végéig.
A könyvtár egyébként szintén fennállásának 125. évfordulóját ünnepli, és a közös emlékezéssel közös programok is létrejöttek. Így a színházi bemutatók mellé a bibliotéka kiállításokat szervez, és az érdeklődők elé tárja a darabok irodalmi és kulturális hátterét.
A televízió és a könyvtár mellett a Szegedi Tudományegyetem októberi, 13. Őszi Kulturális Fesztiválja is kapcsolódik a programokhoz. Október 15-én délelőtt beköltözik az egyetem a teátrumba: egész napos színházi sétákat szerveznek, lesznek jelmezbemutatók, drámajátékok, beszédtechnika- és tánckurzusok. Délután az egyetem professzorai kortesbeszédekkel ajánlják a színház bemutatandó darabjait. Erre a napra közönségtalálkozót is szerveznek, este pedig bemutatkozik a Szegedi Egyetemi Színpad is.

Előző sztori

Raportra hívták Botkáék a Fidelitas vezetőjét?

Következő sztori

A nagy Kárász utcai kerékpárvadászat

Legutóbbi hasonló cikkek