Reök: Elkezdtek alkotni a drámaírók

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Szerda délelőtt megnyitották a Reökben a drámaíró versenyt, melyen három ország négy drámaírója, négy rendezője és négy színtársulata vesz részt az interkulturális párbeszéd és az összművészeti alkotás jegyében.

A recept speciális: végy négy drámaírót, zárd be őket néhány – nem akármilyen – festménnyel huszonnégy órára, majd az elkészült műveket add egy-egy rendező kezébe, akik a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a pécsi Janus Egyetemi Színház és a Szegedi Focus Műhely véletlenszerűen összesorsolt színészeivel adatják elő a friss drámákat. A kulcsszó: összművészet – festmény, irodalom és színházművészet órákra kimért dialógusa, melynek eredményét csütörtökön 18.30-tól már láthatják is az érdeklődők.

A felkért drámaírókat a megnyitón a Kovács Gábor Gyűjtemény – Válogatás a magyar festészet remekeiből című tárlat termeibe sorsolták be, hogy a KOGART-kiállítás képei – melyek között Munkácsy, Rippl-Rónai, Vaszary, Markó Károly és Csontváry művei is megtalálhatók – adjanak ihletet a huszonnégy óra alatt íródó alkotásokhoz. Kolozsvárról Hatházi András, Zentáról Beszédes István, Pécsről Balogh Robert, Szegedről pedig Podmaniczky Szilárd áldozza magát most a festményeknek és a drámaírásnak. Csütörtökön a meghívott színészek és rendezők – a kolozsvári Andrei Elek, a szabadkai Urbán András Szabadkáról, a pécsi Tóth András Ernő és a szegedi Benkő Imola Orsolya – sorsolás útján összeállt csapatai hat-nyolc óra alatt viszik színre a drámákat, amelyek ősbemutatója a kéziratok születésének termében zajlik majd.

A rendezvény „atyjaként” emlegetett Herczeg Tamás Reök-igazgató elmondta: különösen fontos a Reök életében a mai nap, hiszen a működésük és filozófiájuk, az összművészet egy példája, amely elvezet oda, ahol a művészeti ágak összeérnek és egymásra hatnak.

A rendezvény egy a Nemzeti Kulturális Alap programjában kiírt, „Interkulturális párbeszéd” című pályázathoz kapcsolódik, és a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt keretén belül valósul meg.

A verseny végén háromtagú zsűri döntése alapján díjazzák a legjobb művet. A zsűri elnöke, Solténszky Tibor dramaturg, rendező, a megnyitón elmondta: a színház és az irodalom Magyarországon furcsa kapcsolatot mutat: egymás mellett élnek, és nagyon ritkán születik e viszonyból komoly frigy, de az utóbbi tíz-tizenöt évben úgy tűnik, mintha megfordult volna ez a folyamat, és a kortárs színházak érdeklődnének a kortárs írók művei iránt.

A két nap össztermékét bemutató szeptember 11-i drámaelőadások ingyenesek, de a részvételhez – a hely befogadóképessége miatt – a Reök jegyirodájában regisztráció szükséges.

Előző sztori

Világrekord-kísérlet a zsinagógában

Következő sztori

Blogszemle: Paralimpia jelent – szerda