Moziajánló: Verne 3D-ben és más történetek

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A filmtechnika és fantázia kalandjaira éhezők, a bankrablós filmeket szeretők és az északi mozik kedvelői is megtalálják számításaikat szerdáig Szegeden.

Van egy komédia arról, amikor a némafilmes korszak sztárocskái igyekeznek szánalmasan megbirkózni a hangosfilm adta lehetőségekkel, s ez még hagyján, de ugye ezzel a korszakváltással mindjárt a zenés filmek (de még nem a musicalek) ideje jött el egy csapásra… Egy darabig bizony várni kelletett az első nézhető (és nem hallgatható) hangos alkotásra.
Most is így van ez, a 3D itt kopogtat a mozik ajtaján (a plazában már van, a belvárosban még nincs ilyen vetítő). A technika tehát adott, de idő kell ahhoz, hogy a “hagyományos” eszközökkel dolgozók is megismerjék, felfedezzék maguknak e lehetőséget. Addig marad nekünk a cirkuszias látványosság. (Utazás a Föld középpontja felé, a Cinema Cityben.)

Ezzel szemben ajánlatom a visszafogott történetvezetésű, de magával ragadó képi világú angol thrillert, a “A banki meló”-t (The Bank Job). Azoknak fog tetszeni, akik szeretik a retrós hangulatot, és ezen belül is a hetvenes évek ködös Albionjáért. A megtörtént elemeken alapuló sztori nem olyan csavaros, mint a a “Blöff”, meg “A Ravasz…”. Földhöz ragadtabb, talán lassabb, elég átélhető ez a hol vidámra, hol tragikusra sikeredett bankrablósdi. (Este kilenctől a Grand Caféban.)

Mindezek mellett a Belvárosi mozi étlapján is találhat magának moziba csalogatót, aki szereti az északi hangvételét (bár ezek a művek jellemzően nem az ellazulást szolgálják, inkább a dolgok továbbgondolását), nem ragozom: a “Szerzőkre” és a “Jelenetek két házasságból” címűekre gondolok.

Előző sztori

Állambiztonsági hehere

Következő sztori

Szerdán kezdődik a VII. Nemzetközi Super 8mm Fesztivál Szegeden