Kötcsei tanulságok: hajóvonták találkozása tilos!

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Az ötödik alkalommal megrendezett kötcsei Polgári Piknik tanulságait vitatták meg a SZEGEDma.hu szerdai estjének résztvevői az újszegedi Rendezvényházban. Portálunk – küldetéséhez és mottójához hűen – „Tények és vélemények” címmel indította útjára közéleti sorozatát, melynek keretében időről időre egy-egy aktuális, közérdekű témát járunk körbe meghívott vendégek, szakemberek közreműködésével.

A Polgári Magyarországért Alapítvány immár hagyományossá vált összejöveteléről, a szeptember 6-7-én megtartott ötödik kötcsei Polgári Piknikről Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Dux László, a Professzorok Batthyány Köre szegedi csoportjának elnöke és Oláh János önkormányzati képviselő – mindhárman kötcsei „piknikezők” – beszélgettek a házigazda, Kohári Nándor önkormányzati képviselő moderálásával.

Óvakodj a civilnek öltözött baloldaliaktól!

Dux László az első nap fő témájáról beszélt: „Kié a hatalom?” – tették föl a kérdést Kötcsén a politikai, a civil és a gazdasági szféra képviselői. Komoly vita támadt Pokol Béla előadása kapcsán, melyben a jogászprofesszor kifejtette: a politikai és a civil kategória élesen el kell váljon egymástól, a civil tehát ne beszéljen bele a politikába. Dux László szerint éppen a márciusi népszavazás sikere, illetve a referendum előzményei bizonyítják, hogy a civileknek hallatniuk kell hangjukat a közéletben, s komoly nyomásgyakorló tényezőként léphetnek föl.

A SZEGEDma.hu estjének szereplői a pikniken elhangzottak tapasztalatai alapján azonban egyetértettek abban, hogy fokozottan óvakodni kell – s különösen igaz ez Szeged, az itteni helyhatósági választások esetében – a civil jelmezbe bújt, valójában a szocialistákhoz kötődő, alkalomadtán velük együtt is szavazó alakulatoktól, melyek sokszor a média hullámait meglovagolva önkormányzati vagy parlamenti mandátumot szereznek, s ezzel súlyuknál jóval komolyabb zsarolási potenciálra tesznek szert.

Magyar Anna az önkormányzatiságról, a jobboldali önkormányzatok nehézségiről osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Az elnök asszony szerint hatványozottan nehéz a helyzetük azoknak, akik első alkalommal irányítanak egy megyét vagy várost jobboldali színekben – eredményeiket nagy részben elhallgatja a baloldali befolyásoltságú sajtó. Magyar Anna azt mondta, át kell törni a gátakat, s a jobboldali önkormányzatok sikereiről, mindennapi életéről kellene beszélnie a polgári médiának is, nem pedig állandóan a Gyurcsány-kormány – egyébként teljességgel jogos – kritikáját kellene visszahangoznia.

Orbán: a Fidesz nem lökdösődik, viszont készen áll…

Orbán Viktor átfogó értékelőbeszédéről Oláh János tájékoztatta a közönséget. A képviselő kifejtette, hogy bár a szeptember 9-i – az Országgyűlés feloszlatását kezdeményező – elnökségi ülés már némiképp módosította a Kötcsén meghatározott irányvonalat, a pártelnök üzenete világos és egyértelmű: hajóvonták találkozása ebben az időszakban szigorúan tilos, azaz a Fidesz nem figyel senkire és semmire, nem közeledik egyetlen párthoz sem, nem kíván részt venni az értelmetlen és bizonytalan kimenetelű őszi belpolitikai lökdösődésben. A kormányzásra viszont minden szakterületen és minden régióban készen kell állnia a pártnak.

Az ötödik Polgári Pikniken – az orosz-grúz konfliktus árnyékában – az eddigieknél jóval komolyabb szerepet kapott a külpolitika is, ami nagyban annak köszönhető, hogy a oroszokhoz, illetve Amerikához való szorosabb kötődés kérdése – még a jobboldal prominenseit is megosztja, mint azt az elmúlt napok publikációi is bizonyítják. Orbán Viktor úgy határozta meg a követendő stratégiát – tolmácsolta Oláh János -, hogy a nemzeti érdek fontosabb annál, mint hogy ki a nagyobb Nyugat- vagy Oroszország-barát, így nincs értelme az ellenségeskedéseknek. Magyarország helye a pártelnök szerint alapvetően az USA mellett, a NATO-ban és az Európai Unióban van, szorosabbra kell viszont zárni a közép-európai tengelyt, mely hazánk, a visegrádi államok és a balti országok kölcsönös együttműködését jelenti.

A közönség tagjaiból elsősorban arra vonatkozólag érkeztek kérdések, kik fogják vezetni a Fidesz EP-képviselői listáját, illetve milyen (lesz) a legnagyobb ellenzéki párt viszonya a Jobbik Magyarországért Mozgalommal, illetve hogyan befolyásolhatja a Fidesz szereplését a következő választásokon a Jobbik esetleges kibontakozása.

Magyar Anna úgy fogalmazott: nem a jobboldal érdeke, hogy a radikálisok szavazatokat vegyenek el a Fidesztől. Hozzátette: a kis pártoknak megvan az az előnyük, hogy felelősség nélkül beszélhetnek, ígérhetnek, ám fennáll a veszély, hogy a sok fél- vagy részigazság nyomán politikai demagógia születik…

Előző sztori

Őszi utazási akciók

Következő sztori

TEÁOR-bomba hatástalanítva