Kétszáz éves a Faust – konferencia és kiállítás

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Éppen kétszáz éve, 1808-ban látott napvilágot a német irodalom bizonyára leghíresebb műve, Goethe Faust című tragédiájának első része. Ebből az alkalomból rendez Szegeden tudományos konferenciát, kiállítást és fordítói beszélgetést a Magyar Goethe Társaság és a Szegedi Tudományegyetem Germán Filológiai Intézet – tájékoztatta Nagy Márta szervező kedden az MTI-t.

A Magyar Goethe Társaság elnöke elmondta, a “Faust I. und kein Ende…” (“Faust I. és nincs vége…”) címmel megszervezett háromnapos tanácskozáson magyar, osztrák, horvát, román, indiai és német tudósok elemzik a világirodalom egyik legismertebb írójának művét természettudományos, filozófiai, teológiai, film- és színháztudományi szempontból. Téma lesz a Faust indiai és kínai hatása, a tragédia jelentősége a globalizált világban és korunkhoz szóló üzenete is. Egy teljes délutánon át pedig a fiatal Goethe-kutatóké lesz a szó.
A szakmai programot a nagyközönségnek szóló magyar nyelvű események teszik emlékezetessé a Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiváljának keretében – közölte a szakember.
A Reök-palotában kiállítás mutatja be Zichy Mihály és Karátson Gábor Faust-illusztrációit. A csütörtöktől látható tárlat megnyitóján Karátson Gábor vezeti be a közönséget a tragédiát illusztráló rajzok világába. A konferencia helyszínén, a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában pedig az Egyetemi Könyvtár különösen értékes és ritka Goethe-köteteiből tekinthető meg válogatás.
Nagy Márta szerint aligha van még egy nyelv a világon, melyen az elmúlt húsz évben két új Faust-fordítás is készült. Pénteken este a Faust két magyar fordítójával, Báthori Csabával és Márton Lászlóval rendezett beszélgetésen a hallgatók megtudhatják, miért ültették át újra magyarra a tragédiát.
Azokat, aki nem tudnak a következő hetekben Szegedre utazni, egy interaktív Goethe-kalendárium kárpótolja az interneten. Az Egy esztendő Goethével című honlap anyagát a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Goethe-gyűjteményéből válogatták, s bemutatja a weimari költőfejedelem eredeti kéziratait, rajzait, leveleit és a Goethe-kultusz korabeli dokumentumait is – tudatta a szervező.

Előző sztori

Bűnbak a múzeum előtt

Következő sztori

Lyukak a költségvetésben – Székhelyire mutogat a Fidesz

Legutóbbi hasonló cikkek