Káoszfesztivál Sándorral, Botkával és Ujhelyivel

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miután a kormánypártok vereséget szenvedtek a népszavazáson, az MSZP vett egy olyan „szociáldemokrata” félfordulatot, ami miatt Sándor Klára „liberális” pártja felmondta a koalíciót, de mindent megtesz, hogy a kormány mégse bukjon meg. A szabad demokrata csiki-csuki miatt a kormányzat félgőzzel működik, és mivel Gyurcsányék rá vannak utalva a szabad demokraták kegyeire, még a saját „szociáldemokrata” koncepcióikat is kénytelenek megrostálni. No, így telt eddig fél év, ami ha nem is maga a káosz, de mindenképp kaotikus viszonyokkal terhes.

Az Országgyűlés feloszlatásáról tartott szavazás kudarca után Botka László és Ujhelyi István kormánypárti, valamint Sándor Klára ellenzéki képviselő nyilatkozatban értékelte a történteket a Délmagyarországban.
Botka László a legnagyobb (!) problémának azt tartja, hogy nem programokról, javaslatokról, alternatívákról folyik a vita, ehelyett az ellenzék hangulatkeltéssel foglalkozik. Szerinte egyedül az MSZP tett le programot az asztalra, és ideje lenne, hogy a többi parlamenti párt is kiterítse kártyáit. Ujhelyi István évek óta várta, hogy éles vita alakuljon ki szakpolitikai kérdésekben, és hogy az ellenzék valós alternatívával áll elő azontúl, hogy adócsökkentést és a juttatások növelését kéri. Az Országgyűlésben nem tartalmi, hanem a hatalom megszerzésének kérdésében alakult ki éles vita. Sándor Klára elmondása szerint az SZDSZ azért nem támogatta a Ház feloszlatását, mert az ország érdekeit nem szolgálja, ha káoszba taszítjuk.
Káoszba taszajtanánk az országot? Miután a kormánypártok vereséget szenvedtek a népszavazáson, az MSZP vett egy olyan „szociáldemokrata” félfordulatot, ami miatt Sándor Klára „liberális” pártja felmondta a koalíciót, de mindent megtesz, hogy a kormány mégse bukjon meg. A szabad demokrata csiki-csuki miatt a kormányzat félgőzzel működik, és mivel Gyurcsányék rá vannak utalva a szabad demokraták kegyeire, még a saját „szociáldemokrata” koncepcióikat is kénytelenek megrostálni. No, így telt eddig fél év, ami ha nem is maga a káosz, de mindenképp kaotikus viszonyokkal terhes. Ehhez vegyük hozzá, hogy az „ellenzéki” Sándor Kláráék rákényszerítették a „szociáldemokraták” vezérét, hogy tegyen le egy cselekvési programot, amit a miniszterelnök meg is tett azzal, hogy Megegyezés címmel fizetett hirdetésként közreadott egy olyan anyagot, amiről még saját pártjával és frakciójával (köztük Botkával és Ujhelyivel) sem egyeztetett. No, mi ez, ha nem káosz? De ha a történtek mégsem elégítenék ki a káosz fogalmi kritériumait, vegyük hozzá, hogy Sándor Kláráék (SZDSZ) a Megegyezés című anyagot nem tartják programnak! De még a szerző, a miniszterelnök is rövid úton visszakozott azzal, hogy művét már esszének titulálja, s nem programnak. Ezek után jön Botka László, és azt mondja, hogy egyedül az MSZP tett le programot az asztalra.
Na most van program, vagy nincs program? Ujhelyi István azt kifogásolja, hogy az Országgyűlésben nem tartalmi kérdésben alakult ki vita, miközben a kérdések kérdése a Megegyezés tartalma, de a leglényegesebb lényeg értelmében, hogy az kormányprogramnak tekinthető-e. Azzal, hogy a kormányfő esszévé degradálta az SZDSZ számára cselekvési programnak szánt művét, világos, hogy a Magyar Köztársaság kormányának nincs kormányprogramja. Még akkor sincs, ha a kormánypárt (MSZP) arra való hivatkozással nem akarja megszavaztatni a Megegyezés című esszét, hogy 2006-ban a parlamenti választások után a Tisztelt Ház már szavazott a kormányprogramtól. No itt már egy komplett intellektuális káosz áll be, mert hát Sándor Kláráék (SZDSZ) éppen azért mondták fel a koalíciót, hogy a kormányfő és az MSZP hátat fordított az egyébként közös kormányprogramnak…
Ehhez a mentális káoszhoz magam azzal járulnék hozzá, hogy egyetértek Botka Lászlóval és Ujhelyi Istvánnal abban, hogy ideje lenne, hogy a többi parlamenti párt is kiterítse kártyáit, és az ellenzék valós alternatívával álljon elő. Ellenzéki Sándor Kláráéknak bizony ki kell teríteniük a kártyáikat, és valós alternatívával kell előállniuk elő, mert különben Ujhelyi Istvánék még azt találják hinni, hogy az SZDSZ-t a hatalom megszerzésének (visszaszerzésének) szándéka vezérli csak…

Default thumbnail
Előző sztori

Sporthétvége: nyert a HPQ és a Pick, vesztett a Szeviép

Következő sztori

Kosárlabda: Szedeák-vereség drámai küzdelemben

Legutóbbi hasonló cikkek