Kultúra

Farmer az őskortól napjainkig

Farmer az őskortól napjainkig

2008. szeptember 10., szerda
Farmer az őskortól napjainkig

Az amerikai parasztok munkaruhája: az egyik legnagyobb divat

A mindmáig legnépszerűbbnek számító ruhaviseletről, a farmer mint anyag történetéről nyílik kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban október végén. A múzeum sajtóreferense, Medgyesi Konstantin tájékoztatása szerint a tárlaton közel száz farmernadrágot - inget, cipőt és egyéb kiegészítőket - láthatnak majd az érdeklődők.

A farmert a munkástól a nyugdíjason át a miniszterelnökig mindenki hordja. A kiállításon végigkövethető lesz e népszerű ruhadarab sikertörténete az „őskortól", vagyis az 1870-es évektől napjainkig. A hétköznapibb viseleteken túlmenően lesznek iparművészeti jellegű farmerruhák is, amelyeket a tervezők az eredeti rendeltetésükön túl továbbálmodtak.

Apu és anyu farmeres múltja a falakon

A kiállítást egy nagyszabású, akár egész Csongrád megyét megmozgató akció előzi meg. Sokan emlékeznek még az első farmerhez jutás rögös útjaira, örömeire, egyéni mítoszaira. A Móra Ferenc Múzeum ezekre a személyes elemekre építve hirdeti meg sajátos akcióját.

A tárlat előkészítői a '70-es, '80-as évek farmeres fotóiból szeretnének egy csokrot összeállítani. Ezért Szabó Magdolna, a múzeum néprajzkutatója, a kiállítás rendezője arra kéri Szeged és egész Csongrád megye lakosságát, hogy akik rendelkeznek ebből az időszakból magukról, barátaikról, szüleikről, nagyszüleikről farmeres fotókkal, a felvételeket borítékban, névvel és címmel ellátva adják le a Móra Ferenc Múzeum portájára. A borítékra írják rá, hogy „farmer". A szervezők a felvételeket csupán másolásra kérik, s az eredetiket postán visszajuttatják majd tulajdonosaikhoz, vagy a kiállítás megnyitása után a portán személyesen átvehetőek lesznek. A farmeres fotókat október 10-ig várják a Móra Ferenc Múzeum munkatársai. A beérkezett képeket digitalizálják, nagyítják, és így lesznek részei a kiállításnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.