A kihagyhatatlan szegedi halfesztivál



Sokat és sok helyen panaszkodnak a vendéglátósok, a szállásadók, hogy túl hamar ér véget a nyári szezon. Nos, Szegeden több mint egy évtizede történt egy kezdeményezés, mely (talán a bajai halászléfőző verseny sikerein felbuzdulva) évről évre fejlődve mára (azaz majd csütörtökre) az ország egyik legnagyobb gasztronómiai (szabadidős és sport-) fesztiváljává nőtte ki magát. Ráadásul valóban kihagyhatatlan, mert családias hangulata, íz- és programbősége folytán nem jönnek szóba az "ízlések és pofonok"!
Olyannyira igaz ez, hogy a
Nemzetközi Tiszai Halfesztivál
az utóbbi időkben már nem fér be Szeged belvárosába, a folyón átívelve
a Partfürdő teljes területét is megtölti
, az átkelést pedig nem csupán a Bertalan híd, hanem hajók is biztosítják. A Tisza azonban nem csupán e tekintetben jut szerephez,
horgászok, sárkányhajósok, ladikosok, úszók, egyszóval vízi emberek lepik el
, változtatják Szegedet valódi főutcává. Tizenkettedik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza-partot.
Amatőr és mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok
, a politika, a közélet és sport prominens személyei
, hogy bográcsban halászlevet főzzenek, és ezzel kiérdemeljék a
Frank Sándor
Venesz-díjas mesterszakács által alapított
. A bográcshelyeket az idén is az újszegedi Partfürdőn jelölik ki. A remények szerint ismét verőfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza-part ideális környezet egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. A napfény és a vizek városában
a napenergiát használva is főznek majd halászlevet
.
Idén kétszázezer látogatót várnak
A felejthetetlen illatok és lenyűgöző látvány hatására kiéhezett több tízezer járókelő vendégül látásáról a "
Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2008
" rakpartra kitelepülő halászcsárdái gondoskodnak, de nem maradhatnak el a cukorka-, a mézessütemény- és kürtöskalácsárusok sem. A rendezvény szervezője, a Roosevelt Téri Halászcsárda a vízi bástyára felállított hétezer adagos óriásbográcsban szombaton és vasárnap is főz, így csupán itt közel tizennégy ezer adag halászlé készül a Szegedre látogató vendégeknek. Az Algyői Halászcsárda sátrában "gyevi filézett halászlé" fő, másutt ínycsiklandozó süllő, harcsa, pisztráng, keszeg sül. A családfők - akik nem vállalkoznak önállóan a bográcsállításra -
a sziesztát a Stefánián, a Vármúzeum melletti borozókban, néhány pohár jó bor mellett tölthetik
, miközben a Korányi fasor árnyékában
kézműves kirakodóvásáron a gyerekek kaphatnak vásárfiát. A vállalkozó kedvűek a szegedi panorámát madártávlatból hőlégballonból és repülőgépből is megtekinthetik.
A Tiszán olimpikonok társaságában sárkányhajózhatnak...
De lesz vízikarnevál, rekordkísérlet, a nagyszínpadon pedig igazán nagy közönségkedvencek lépnek fel!