64 éve pusztult el a vasúti híd

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeptember 3-a a szegedi vasúti híd elpusztulásának 64. évfordulója: 1944-ben ezen a napon amerikai Liberator gépek bombázták a Tiszába akkor már csaknem 100 esztendeje álló szép vasúti hidat.

Idén, a híd építésének 150. évfordulóján Szabó László önkormányzati képviselő, a Szögedi Védegylet elnöke indítványozta a szegedi vasúttörténeti emlékek konzerválását, a megóváson túl tisztes bemutatását mind emlékműként, mind pedig múzeumi formában. Az évforduló alkalmából a politikus szerdán újszegedi iskolásokkal és óvodásokkal látogatta meg a helyet, emlékezve Szeged egykori ipari csodájára.

A városvédő képviselő abban bízik, hogy egyszer az eredeti híd pontos mása újra áll majd az elszakított Dél-Erdéllyel és a Balkánnal való (vasúti) kapcsolatunk helyreállítására.

Szabó László Szeged polgárai, valamint a városvédő egyesület nevében a 150. évforduló alkalmából az újszegedi vasúti hídláb védetté nyilvánítását, a szegedi oldali vasúti hídláb helyén a régóta tervezett emlékmű fölállítását és a környező emlékpark rendezését, a Vasúttörténeti Gyűjtemény városi segítséggel, valamint nemzeti és EU-s alapok bevonásával Szegedi Vasúttörténeti Kismúzeummá történő alakítását, valamint a Szegedi „Tanyasi” Kisvasút emlékére a szerelvény egy kiskocsijának az egykori végállomáson vagy az egykori vonal melletti sétányon történő kiállítását javasolta.

Érvelése szerint Európa hasonló méretű és múltú városai megőrzik emlékeiket, ápolják hagyományaikat, sőt az idegenforgalom föllendítésére sorra nyitják interaktív kismúzeumaikat. Szeged van tehát honnan ellesnie a jó példát, már csak a politikai akarat szükséges…

Default thumbnail
Előző sztori

Kutató és fejlesztő központot nyitott a LogMeln Kft. Szegeden

Következő sztori

Morvai Krisztina: Végveszély van, nincs kompromisszum

Legutóbbi hasonló cikkek