Egyetem

Vallás a változó világban - konferencia Szegeden

Vallás a változó világban - konferencia Szegeden

2008. augusztus 19., kedd
Vallás a változó világban - konferencia Szegeden

Vallás a változó világban címmel kéthetes konferencia kezdődött a különböző vallások hatásainak kutatásáról kedden Szegeden.

A konferencia része az egész életen át tartó tanulás uniós programjához kapcsolódó hároméves projektnek, amelyre húszezer eurót nyert el a Szegedi Tudományegyetem - mondta az intézmény vallástudományi tanszékének vezetője az MTI-nek.

Máté-Tóth András

kifejtette: a program keretében számos egyetemről érkeztek kisebb-nagyobb csoportok, hogy kutatásukról, dolgozataikról előadást tartsanak. Az első sorozat 2006-ban Szegeden volt, majd a csehországi Brno, végül ismét Szeged következett. Délelőttönként tanárok tartanak előadást, majd vitát vezetnek, végül a hallgatók referátumai zárják a nap programját. A mostani konferencián körülbelül tíz tanár és több mint húsz fiatal tart előadást. A hazai egyetemisták mellett érkeztek résztvevők Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Szlovéniából is. A szakember rámutatott arra: a program a vallások jelenére koncentrál, a társadalomtudományi, illetve a lélektani megközelítéseket próbálják a középpontba állítani. Máté-Tóth András kiemelte: változik a vallások belső dinamikája és a társadalomban elfoglalt pozíciója az egész világon, ezt számos esemény és feszültség jelzi. Hozzátette, hogy változnak a társadalmak is, s Kelet-Közép-Európában ez a folyamat különösen izgalmas. A kérdés, hogy a vallási-társadalmi folyamatok milyen mértékben gyakorolnak hatást egymásra, és ezt hogyan lehet kezelni - mondta a professzor. A tanszék koordinál egy másik uniós együttműködést is: a Vallási változások, figyelemmel Kelet-Közép-Európára című program keretében szintén előadások hangzanak el, a rendezvény fő napja a szombat lesz. Máté-Tóth András kitért arra, hogy novemberben nemzetközi tudóstalálkozót tartanak, amelyen az ezoterika és a spiritualitás több szempontú, tudományos megközelítése kerül majd a középpontba. A tanácskozásra Angliából, Hollandiából, Németországból, Csehországból és Lengyelországból érkeznek előadók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.