Szabadtéri: jövőre Cigányszerelem és Béjart

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kilencven százalék feletti jegyeladás az idei mérleg

Fotó: Gémes Sándor

Bár a Szegedi Szabadtéri Játékok csúcselőadása, az István, a király rockopera produkcióit még csak néhány nap múlva állítja színpadra a Társulat csapata, az idei évadról már most elmondható, hogy a tavalyihoz hasonlóan kilencven százalék feletti lesz a jegyértékesítés – többek között erről és a 2009-es programról is tájékoztatták a sajtó munkatársait a Reökben ma délelőtt.

Az ankéton a város képviseletében Botka László polgármester mondott az idei évadról és a szabadtéri működéséről egy rövid értékelőt, míg a játékok részéről a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. igazgatója, Bátyai Edina, illetve a művészeti vezető, Kesselyák Gergely jelent meg.

Bizonytalan pályázati lehetőségek

A polgármester méltató szavai után Bátyai Edina elmondta, nagy segítség a fesztivál szervező kft.-nek, hogy hároméves támogatási ciklusban lehet gondolkodni, hiszen a közgyűlés ennyi időre biztosított évenkénti 210 millió forintot. Ami keserűséggel tölti el, hogy az országos pályázati források körül sok a bizonytalanság. A Dóm téri színpad sikere mellett az igazgató kiemelte, hogy az újszegedi előadásokra az eddiginél sokkal több energiát kell majd fordítani.

Jövőre három visszatérő

A jövő évi programot Kesselyák Gergely ismertette. A művészeti vezető kitérve az idei évadra először arról beszélt, hogy milyen nagy kihívás négy teljesen új produkcióval színre lépni, s örömét fejezte ki, hogy a stáb és az alkotók megállták a helyüket.

A 2009-es évad az eddigieknél komolyabb operettel nyit majd. Lehár Ferenc Cigányszerelem című műve kerül színpadra. Ezután a modern balett atyja és társulata, a lausanne-i Béjart Balett látogat Szegedre Szerelemtánc című válogatott produkciójával. Jövőre is programra tűzik Puccini Turandotját, ezúttal eredetei, olasz nyelven, illetve Szakcsi-Müller-Kerényi Szentivánéji álom című worldmusicaljét, valamint a természetesen az István, a királyt. A 2009-es szabadtérit a Mezzo Fesztivál legjobb alkotásaiból válogatott gála zárja majd.

Az idei évadból viszont hátra van még az István, a király, melynek előkészületeiről a következő napokban olvashatnak a SZEGEDma.hu-n.

Előző sztori

Az 1936 (Olympia) szindróma: hallgatni arany?

Következő sztori

Peking 2008: újabb vízipólós győzelem