Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már több mint egy évtizede, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza-partot, ahol “a híd alatt” megrendezik a nemzetközi tiszai halfesztivált.

A jövő csütörtökön kezdődő gasztronómiai és kulturális fesztivál négy napjára összesen 200-220 ezer vendéget várnak – mondta Kipper György szervező a programokat ismertető sajtótájékoztatón pénteken.
A csütörtök délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény harmadik napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig százhatvan csapat nevezett, így az indulók száma várhatóan meghaladja majd a kétszázat.
A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet. Az elmúlt tizenegy évben csaknem félszázan vehették át az elismerést, s az azt jelképező gyémántszemű ezüst hallal, arany bográccsal és rubinberakással ékesített plakettet, s az idei nevezések alapján további nyolc szakács esélyes a cím elnyerésére.
A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított hatezeradagos óriásbográcsában készíti el hallét. Az ételhez a só tutajjal érkezett a parajdi bányából, a vöröshagymát Makóról hozzák, az igazi szegedi halléhez elengedhetetlen pirospaprikát pedig egy boszorkány szállítja ejtőernyővel a helyszínre. Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel és keszeggel várják az ínyenceket.
A fesztiválhoz kapcsolódóan kiállítás nyílik a hagyományos tiszai halászati eszközökből, horgász- és sárkányhajóversenyt rendeznek, a közönséget könnyűzenei koncertek, néptáncbemutatók, tűzijáték és lézershow szórakoztatja majd.

Default thumbnail
Előző sztori

Szent Gellért Fesztivál Szegeden

Következő sztori

Páratlan bibliai műkincskiállítás a Móra-múzeumban

Legutóbbi hasonló cikkek