Szórakozás

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden

2008. augusztus 29., péntek
Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden

Már több mint egy évtizede, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza-partot, ahol "a híd alatt" megrendezik a nemzetközi tiszai halfesztivált.

A jövő csütörtökön kezdődő gasztronómiai és kulturális fesztivál négy napjára összesen 200-220 ezer vendéget várnak - mondta

Kipper György

szervező a programokat ismertető sajtótájékoztatón pénteken. A csütörtök délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény harmadik napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig százhatvan csapat nevezett, így az indulók száma várhatóan meghaladja majd a kétszázat. A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet. Az elmúlt tizenegy évben csaknem félszázan vehették át az elismerést, s az azt jelképező gyémántszemű ezüst hallal, arany bográccsal és rubinberakással ékesített plakettet, s az idei nevezések alapján további nyolc szakács esélyes a cím elnyerésére. A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított hatezeradagos óriásbográcsában készíti el hallét. Az ételhez a só tutajjal érkezett a parajdi bányából, a vöröshagymát Makóról hozzák, az igazi szegedi halléhez elengedhetetlen pirospaprikát pedig egy boszorkány szállítja ejtőernyővel a helyszínre. Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel és keszeggel várják az ínyenceket. A fesztiválhoz kapcsolódóan kiállítás nyílik a hagyományos tiszai halászati eszközökből, horgász- és sárkányhajóversenyt rendeznek, a közönséget könnyűzenei koncertek, néptáncbemutatók, tűzijáték és lézershow szórakoztatja majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.