Közösségteremtő népünnepély a vízparton

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor
A „hivatalos” szegedi ünnepségek alternatívájaként horgászverseny kezdődött augusztus 20-án reggel hatkor a Sárgán (az egykori szabad strandon) a betonhajó szomszédságában, ezzel indult az immár harmadik alkalommal megrendezett Tisza-parti Szent István Népünnepély. A nap folyamán több mint kétezren látogattak ki Tápé és Petőfitelep városrészek bensőséges, családias hangulatú rendezvényére, mely méltó volt mottójához: „Ahol a folyók összetartanak, mi is tartsunk össze!” Hetven bográcsban rotyogott a halászlé, az egyik legízletesebb étket különdíjjal jutalmazta a SZEGEDma.hu.

A Tisza-parti népünnepély sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy évről évre nagyobb az érdeklődés, egyre többen választják augusztus 20-i családi programként a Sárgát. A bográcsos halászléfőző versenyen két éve 17-en, tavaly 49-en mérték össze főzőtudományukat, idén már 70 ételremeket kóstolhatott a Barta László (felső képünkön jobbra), az Algyői Halászcsárda tulajdonosa vezette zsűri.

Szerencsére az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt, így strandfoci, strandröplabda, homokvárépítés, kézműves foglalkozás várta a napsütés, a magyar zenék és a jó társaság örömeit élvező kicsiket és nagyokat.

Az I. Tápéi Szent István Horgászversenyen több mint harmincan vettek részt, a mindenki sikerrel is járt a halakkal folytatott küzdelemben. A legjobbak 3000 gramm fölé jutottak, jutalmul jövő évre szóló, értékes csónakbérlési utalványt nyertek a Tiszayacht Kft. jóvoltából.

A bátor bográcsozók mindegyike jelesre vizsgázott a hálészlőfőzés tudományából, nagyon komoly feladat elé állították tehát az ítészeket – mondta Barta László. A legfinomabb halászlé készítőjének járó Arany Bogrács díjat végül Polonkai Sándor vehette át Kalmár Ferenc önkormányzati képviselőtől, míg az Ezüst Bográcsot Tari Józsefnek nyújtotta át a főszervező, Kohári Nándor önkormányzati képviselő, a Bronz Bográcsot pedig Laudisz István kapta meg Juhász Gyulától, Tápé képviselőjétől.

A SZEGEDma.hu által felajánlott különdíjat – egy szép kristályvázát, egy üveg bort és egy SZEGEDma.hu-pólót – Karai Imréné (alsó képünkön) érdemelte ki. Üres kézzel persze senki sem távozott: valamennyi résztvevőnek díszes oklevelet adott át Haág Zalán önkormányzati képviselő.

Az ajándékoknál persze jóval többet ért a közösen eltöltött órák élménye, hiszen a népünnepély nem elsősorban a versenyről, hanem a közösségépítésről, az összetartozás erősítéséről szólt.

Kohári Nándor főszervező szerint a rendezvény iránti egyre növekvő érdeklődés remekül tetten érhető abban, hogy sokan már hetekkel augusztus 20-a előtt tudni szerettek volna a programról, a részletekről. Évről évre többen látogatnak ki a vízpartra, az árnyas fák alá, családok állnak össze tíz-húsz fős baráti társaságokká, s töltik el közösen Szent István ünnepét. Az ifjúsági és sportbizottság elnöke hozzátette: szándékosan nem előzi meg komoly médiakampány az eseményt, a szervezők örülnek neki, hogy a népünnepély híre szájról szájra terjed barátok, ismerősök között.

A folytatás jövőre következik, ismét horgász- és főzőversennyel, valamint várhatóan a már megszokott remek hangulattal.

Előző sztori

Labdarúgás: Sándorfalván ikszelt a SZVSE

Következő sztori

Ópusztaszeren ünnepelt a megye