Bulvár

Kétszáz riasztás az éjszakai vihar miatt

Kétszáz riasztás az éjszakai vihar miatt

2008. augusztus 9., szombat
Kétszáz riasztás az éjszakai vihar miatt

Csaknem kétszázszor riasztották a tűzoltókat, főként az ország déli részén, az éjszaka levonult vihar miatt - közölte az MTI-vel szombaton a katasztrófavédelmi szóvivő.

Dobson Tibor

tájékoztatása szerint a legtöbb riasztás Baranya megyében futott be a tűzoltókhoz, de Bács-Kiskun, Tolna, Csongrád, Békés és Somogy megyében is sok kárt okozott a vihar. Jellemzően fakidőlések, ágleszakadások, villámcsapások és vízszivattyúzás miatt kérték a tűzoltók segítségét. Baranyában főleg az Ormánság területén tombolt a vihar, ott felsővezeték-szakadáshoz és villámcsapás miatti tüzekhez kellett a szakembereknek kivonulniuk. Siklós-Máriagyűdön egy ikerház felének a tetőszerkezete égett le, vélhetően villámcsapás miatt. Senki sem sérült meg, a kétszintes, tetőteres ház alsó része lakható maradt, így az ott élőket nem kellett kiköltöztetni. Bács-Kiskun megyében, Kiskunfélegyházán ugyancsak villám csapott egy lakóépületbe. Ketten laktak ott, őket ki kellett költöztetni, és az önkormányzat helyezte el őket. Kiskunhalas térségében fakidőlések okoztak problémát. Tolna megyében - a megyei katasztrófavédelmi ügyeletes tájékoztatása alapján - Dombóvár, Szekszárd, Fadd-Dombori irányában söpört végig a kora esti vihar. A lezúduló eső több helyen elöntött pincéket, szuteréneket, Szekszárdon egy helyen a domboldalról lezúduló víz nyomása akkora volt, hogy megemelte, s odébb tette a csapadékvíz-csatorna fedelét. A katasztrófavédelem megyei ügyeletes elmondta, több mint húsz helyről jött segélykérés kidőlt fák miatt. Jelenleg ezeket távolítják el a tűzoltók Váralján, Szekszárdon és Domboriban. Békés megyében Gyula és Szeghalom térségében az erős szél okozta a legnagyobb problémát, több helyen a tetőt bontotta meg a vihar, helyenként tíz-húsz négyzetméteren. Somogy megyében, Kaposváron parkoló autókra és villanyvezetékekre dőlt fák miatt kérték a katasztrófavédelmisek segítségét. A viharkárok mellett Dobson Tibor arról is beszámolt, hogy a Baranya megyei Diósviszlón egy tíz méter magas és hat méter széles löszfal részben leomlott, részben megrepedezett, és ez egy lakóházat veszélyeztet. A három lakó elhagyta az épületet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.