Kultúra

Képek, melyek megérintik a lelket

Képek, melyek megérintik a lelket

2008. augusztus 20., szerda
Képek, melyek megérintik a lelket

Fotók: Gémes Sándor

Szegeden üdvözölhette a közönség Kovács Gábort, a Kovács Gábor Gyűjtemény - Válogatás a magyar festészet remekeiből című kiállítás anyagának tulajdonosát, a KOGART (Kovács Gábor Művészeti Alapítvány)

alapítóját a kedden rendezett Reök-beli közönségtalálkozón. A híres gyűjtővel Herczeg Tamás Reök-igazgató beszélgetett, majd egy tárlatvezetést is tartottak.

Július 24-től szeptember 19-ig látható a 19-20. századi magyar alkotásokat bemutató gyűtemény, melyben a mintegy nyolcvan magyar festő között megtalálhatók többek között

Bogdány Jakab, Mányoki Ádám, Barabás Miklós, idősebb Markó Károly, Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, Mészöly Géza, Csók István, Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar

és

Vaszary János

alkotásai is.

„A képek megtaláltak engem..."

Ilyen szisztematikus rendezésben, egy épületben még soha nem volt kiállítva a gyűjtemény. „Most a hálószobámból is hiányoznak a képek. Olyan mértékben megszoktam azokat, amelyek a házamban, az irodámban körülvesznek, hogy ha nincsenek ott, hiányoznak" - mondta a magángyűjtő

Kovács Gábor

(alsó képünkön balra)

, aki gyűjtőmunkája kezdeteiről úgy nyilatkozott, soha nem gondolt arra, hogy gyűjteményt épít. Mint mesélte, mikor a kilencvenes évek legelején felmondta londoni munkahelyét, és visszatért Magyarországra, itthon berendezett magának egy irodát, és azt olyan üresnek találta. Másnap az újságban olvasott egy hirdetést, hogy jó minőségű magyar festmények eladók. Így kezdődött... „A gyűjtemény úgy alakult, hogy a képek megtaláltak engem" - vallja Kovács Gábor.

Kötelezettség

A gyűjtő azt is elárulta,

Péreli Zsuzsa

gobelinművész Ekvilibrium című alkotása tett rá egyszer maradandó hatást: „Én bankárként mindig egy egyensúlyt kereső ember voltam, de e kép láttán döbbentem rá, hogy azt rossz dimenziókban kutatom. Ez a műalkotás vitt el engem oda, hogy létrejött a KOGART. Szándékosan magyar képeket vásárolok, büszke vagyok arra, hogy ezek a képek magyar művészek alkotásai, és úgy gondolom, hogy van ezzel kapcsolatban, a művészeten keresztül van kötelezettségem ebben az országban" - fogalmazott a gyűjtő. A KOGART-házban - mely a kortárs művészek alkotásaival foglalkozik - komoly képzűművészeti oktatási tevékenység folyik. A KOGART azért kezdte el a művészeti oktatást, mert sok embernek szeretne segíteni abban, hogy megtalálja és elkezdje az utat a művészet felé - tudtuk meg Kovács Gábortól. Kezdetben önmaga választotta a képeket, ma már művészettörténészek is gondozzák a gyűjteményt. Mint mondta, nehéz néha megtalálni a helyes egyensúlyt, hiszen az anyag tükrözi az ő egyéniségét, lelkivilágát, gondolkodását, ugyanakkor a másik oldalon pedig egy olyan többé-kevésbé átfogó magyar anyaggá kezd válni, ahol művészettörténeti szempontból vannak hézagok és hiányok.

Nem eladó!

A magángyűjtő képei folyamatosan utaznak, különböző kiállítások kapják őket kölcsönbe. „A gyűjtésben nem az motivált, hogy megszerezzem a képeket. Amikor megállok egy kép előtt, rácsodálkozom, és szellemileg feltöltődöm. Olyan kisugárzása, varázsa van egy képnek, ami elfeledteti velem azt a világot, amiben élünk, egy kicsit idillisztikus világba visz el. Azt hiszem, nagyon sok ember tud kilépni a hétköznapi rutinból - ha csak egy rövid időre is - egy-egy műalkotás előtt, és azt tudja mondani, hogy a kép által kap valamit" - mondta Kovács Gábor, és hozzátette: a gyűjtés számára nem üzlet, amelyik kép egyszer bekerül a gyűteményébe, az nem eladó. „Soha nem vásárolok meg egy képet azért, mert jó befektetés - én akkor vásárolok képet, ha az megérinti a lelkemet" - fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.