Bulvár

Káposztáscvekedli-rekord született a Ligetben

Káposztáscvekedli-rekord született a Ligetben

2008. augusztus 16., szombat
Káposztáscvekedli-rekord született a Ligetben

Káposztáscvekedli-rekord született pénteken délután az újszegedi Ligetben, Benke László Oscar-díjas mesterszakács és csapata egy mázsa tésztából és két mázsa vecsési savanyú káposztából több mint ezer adagot készített a hagyományos népi ételből a hatodik nemzetközi grillfesztivál nyitónapján.

Az óriás bográcsban egy óra alatt forrt föl a víz, és további negyven-negyvenöt percre volt szükség ahhoz, hogy megfőjön a tészta, közben pedig a hatalmas serpenyőkben másfél órán át pirították a káposztát. Az étel elkészítésén négy szakács és négy kukta dolgozott.

Benke László

elárulta, a jó káposztás cvekedli titka a minőségi alapanyagokban rejlik, a bográcsban nyolctojásos tésztát főztek, amely két-két és félszeres mennyiségű vizet vett föl. Az összekevert tésztát és káposztát a serpenyőkben még egy kicsit megpirították, majd tálalták. A káposztás cvekedlit ki-ki ízlése szerint sóval, borssal vagy cukorral ízesíthette. A séf egy jó pohár hideg száraz fehér bort vagy rozét ajánlott az ételhez. A mesterszakács elmondta, a káposztás cvekedli nem csak egytálételként fogyasztható, tölthetünk vele kacsát, oldalast vagy dagadót is. Azoknak, aki otthon fognak a cvekedli készítésbe, a szakács azt tanácsolta, az összekevert tésztát és káposztát tegyék egy hőálló tálban a sütőbe, és pirítsák meg egy kicsit. Az óriás bográcsos cvekedli főzés rekordnak számít, hiszen korábban csak félezer adagot készítettek egyszerre az ételből, most pedig ezer-ezerkétszáz tállal osztanak szét belőle a fesztivál megnyitójának látogatói között - közölte Benke László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.