Gyurcsány a hibás?

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A lokális célpontok megjelölése komoly ellentmondást rejt szerintem: a helyi (szocialista) vezetéseket felmentheti az átlagpolgár szemében, hiszen ha másért nem, hát – vélhetik – végső soron nem a helyi vezetés a hibás vagy felelős, hanem Gyurcsány Ferenc. És erre nyugodtan épülhet egy olyan ellenkommunikáció, amellyel azt érzékeltetik, hogy például a 2000 ágyas klinikai tömb reális és remek elgondolása volt Botka Lászlóéknak, csakhát, ugye, nem Botka, hanem – „Gyurcsány a hibás”…

Olvasom, hogy a szegedi Fidelitas is csatlakozott a „Gyurcsány a hibás” című matricakampányhoz. A kezdeményezés során, mint mondják, tiltakozni fognak Botka László következmények nélküli politikája, a meg nem valósult programok, beruházások, fejlesztések (Biopolisz program, 2000 ágyas klinikai tömb, déli Tisza-híd), valamint óvodák, iskolák, művelődési házak, kórházak bezárása ellen.
Gyurcsány Ferencnek már réges rég le kellett volna lépnie a politikai porondról, s mi több, Isten csapása lett az országnak, hogy politikai percemberek politikai percekért hatalomra emelték őt, mégis: erősen kételkedek egy mindenért Gyurcsányt okoló akciósorozat sikerében. Bruck Gábor kampányszakértőnek alighanem igaza volt, amikor a köztévé Az este című műsorában nem zárta ki a lehetőségét, hogy a kampány éppenséggel kontraproduktív is lehet.
A lokális célpontok megjelölése komoly ellentmondást rejt szerintem: a helyi (szocialista) vezetéseket felmentheti az átlagpolgár szemében, hiszen ha másért nem, hát – vélhetik – végső soron nem a helyi vezetés a hibás vagy felelős, hanem Gyurcsány Ferenc. És erre nyugodtan épülhet egy olyan ellenkommunikáció, amellyel azt érzékeltetik, hogy például a 2000 ágyas klinikai tömb reális és remek elgondolása volt Botka Lászlóéknak, csakhát, ugye, nem Botka, hanem – „Gyurcsány a hibás”… Egy ilyen tartalmú ellenkampány valószínűsége annál nagyobb, minél inkább válik maga Gyurcsány is bukottá pártjában, akivel el lehet vitetni minden balhét. Pláne akkor, ha Gyurcsányt, a „hibást”, nem indítják a szocialisták a következő választáson, viszont Botka László meg Ujhelyi István jelölt marad.
A mindenért Gyurcsányt hibáztató kampány gyengéje még, hogy a kormánnyal elégedetlenek igazságérzetét is borzolhatja, és Gyurcsány, a nagy politikai színész eljátszhatja az áldozat szerepét. A Fidesz és a Fidelitas tehát túllőhet a célon, és ebből a szempontból rossz ómen, hogy sem a Magyar Vizsla kampányaga, sem a párhuzamos plakáthadjárat a cilinderes Gyurcsány képével nem jött be annak idején. Ugyanúgy, ahogy a szocialisták is alaposan melléfogtak 2004-ben azzal, hogy „Állítsuk le együtt a Fidesz hazugsággyárát”.
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a Fidelitas sem gondolkodott el kellőképpen a Fidesz 2002-es és 2006-os választási vereségéről az 1998-as győzelem fényében. A választási eredmény értékelésekor 2002-ben már leírtam a Magyar Nemzetben, hogy a Fidesz alkalmatlan a szocialista típusú populizmusra, amit – teszem most hozzá – az MSZP-ben a több évtizedes politikai szubkultúrának köszönhetően zsigerből és reflexszerűen űznek profi módon. A pártok általában szívesen koppintanak egymástól ötleteket, de ezen a téren a Fidesz régóta melléfog. Azok az el nem kötelezett és bizonytalan szavazók, mert hát róluk van szó igazából, akik hajlamosak egy embert (Antall Jóskát, a Gyulát, a Viktort vagy Megyót) hibáztatni, és buknak a szociális körítésre is, inkább szemezgetnek a baloldali populisták kezeiből. Akik meg differenciáltabban látják a világot, mert hát róluk nincs szó igazából, azok számára meg intellektuálisan lehet távoli a Fidesz akkor is, ha éppenséggel ők is sok-sok mindenért hibáztatják Gyurcsányt.

Default thumbnail
Előző sztori

Egy baleset okozóját keresi a rendőrség

Default thumbnail
Következő sztori

Vasárnap délelőtt Szegedre ér a tiszai uszadék

Legutóbbi hasonló cikkek