Fizetős “szabad” strand – majd ha fagy?

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Nagyon úgy tűnik, hogy Botka Lászlót ezen a nyáron nem látjuk a Partfürdőn “egy szál fecskében”, amint átvágja a nemzetszín szalagot a tiszai strand átadásakor, és elsőként merítkezik meg az enyhet adó hullámokban. Igaz, nem is ígért ilyet…

Az ellenzék felvetésére, hogy miért ne lehetne szabad strand a Partfürdő Tiszára hajló szakaszán, a júniusi közgyűlésen a jegyző csak annyit közölt ellenérvként, hogy ezt a szőke folyó vízminősége nem teszi lehetővé. Pedig ez a kijelentése nyilvánvaló tévedésen alapult: napokkal előtte az ÁNTSZ közölte, a Tisza vizével nincs baj, alkalmas rá, hogy fürödjenek benne.
“Miért nem használjuk arra ezt a területet, amire szántuk: strandolásra, hűsölésre, pihenésre, kikapcsolódásra. A szükséges infrastruktúra adott, építeni, beruházni sem kell nagyon a parti homokrézsű kiépítésén és az engedélyeztetés költségein felül. Nyissuk meg hát a Partfürdőt a közönség előtt, ha már fürdőnek nem alkalmas, vízforgatók hiányában legalább a tiszai ‘plázst‘ adjuk vissza a közösből magunknak, szegedieknek. Ne a kifogásokat keressük, hanem a lábunk előtt heverő megoldást! Kezdjünk bele a medervizsgálatba, az engedélyezési eljárásba, és tapsoljuk meg Botka polgármester urat, mikor kivételesen nem öltöny-nyakkendőben, hanem egy szál fecskében vágja át a nemzetiszín szalagot a szabad strandfürdő megnyitásakor!” – szólt Oláh János (Fidesz) képviselő javaslata még július első napjaiban.
Háborogtak a melegben küszködő szegediek, olyannyira, hogy hangjuk talán elért a torony alá is. Azért gondolhattuk ezt, mert a kezdeményezés élére álló SZEGEDma.hu-t nem, de a városi napilapot valaki úgy tájékoztatta: “teljesülhet sok szegedi álma, szabad strand lehet a városban”! Illetve nem szabad, mert fizetni kell majd érte néhány száz forintot… “Vagyis a Tiszában fürdőzők használhatnák a Partfürdő mostani szolgáltatásait is: a termálvizes medencét, a sportszereket, a vízicsoppert, a tusolót, a napozóágyat, a játszóteret, a mosdókat, az öltözőket, a focipályát, a lábtengópályát” – vizionálta akkor az új gazda szerepét betöltő Ifjúsági Ház-igazgató, Boros Gyula.
Az is kiderült, a Lapos is versenyben van még, pontosabban a hídtól száz méterre esetleg ott lehet még a szabályok figyelembevételével valódi szabad strandot kijelölni. Csak az nem volt világos, az engedélyeztetés, a kialakítás költségeit ez esetben ki állná, ki biztosítaná a kötelező minimumot, a bójákat, a vizőrt, no meg a csónakot…

Akkor a kezdeményezésnek utánajárni kívánva csak annyit sikerült megtudnunk, a városüzemeltetési iroda és a a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. éppen azon dolgozik, hogy eldöntsék, melyik lenne a jobb helyszín. Bár tombolt a kánikula, tudtuk: nyár van, a vezető beosztású munkatársak ilyenkor elmenekülnek a városból, és az sem mellékes, hogy jó munkához idő kell. Nos, mára az az idő elfogyott. A két kijelölt szervezet munkáját ellenőrző feladatot is ellátó városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság elnökeként Kalmár Ferencet, a szegedi KDNP frakcióvezetőjét arra kértük, nyilatkozzék, hol tart a tiszai strandolás ügye Szegeden a nyár utolsó napjaiban. Kérésünkre elmondta, a városüzemeltetési irodán arról tájékoztatták, “jelenleg (is) azt vizsgálják, milyen feltételek teljesítése szükséges ahhoz, hogy benyújtsák kérelmeiket a majdani hatósági engedélyek megszerzéséhez, melyeket majd az IH Kht. adhat be, ha minden jól megy, az ősz folyamán. Ez azt jelenti, hogy tavasznál hamarabb nem lesz tiszai strandjuk a szegediek.
Nyár elején az utolsó közgyűlésen felvetődött tehát, hogy “arra való tekintettel, hogy a Ligetfürdő átépítése és a Partfürdő bezárása miatt felére csökkent a szegedi fürdőkapacitás, továbbá figyelembe véve a szegedi polgárok többségének anyagi lehetőségeit, megkerülhetetlenné vált egy szegedi szabad strand ismételt megnyitása.” Akkor legalább is a kérdés megkerülhetetlennek tűnt, de mint láthattuk, mégsem volt az. Hivatalosan senki nem ígért semmit – csupán egy ügyes kommunikációs trükköt dobtak be a városvezetés részéről -, így nincs kin elverni a port. Sikerült elsumákolni az ügyet, a szabadságra anyagi helyzetüknél fogva elutazni képtelen szegediek megkerülésével. Két hete megpróbáltam leugrani a Partfürdőre: lányom nyert egy négy személyre szóló ingyenes belépőt valahol, gondoltuk, bár csak melegvizes medence van, de majd tusolunk, és meghúzzuk magunkat a magas fák koronájának hűvösében, de végül mégsem váltottuk be az ingyenes családi belépőt: a termálmedencében sem volt víz. Mondták, akár ingyen is bemehetünk…

Előző sztori

SZIN: vonatozó Guiness-rekordra készülnek

Következő sztori

Kedd: az ünnepre hangolódás jegyében