Ellenzéki karnyújtás a városvezetésnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szegeden csak az összefogás segít

Fotó: Gémes Sándor

Ismét együtt tartott sajtótájékoztatót a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség három megyei választókerületi elnöke hétfőn délelőtt a Fidesz szegedi székházában. Bodó Imre az egyes, Nógrádi Zoltán a kettes, míg Kalmár Ferenc a hármas választókerület vezetőjeként mondta el véleményét, s fogalmazta meg aggályait Szeged jövőjével kapcsolatban. A képviselők összefogást sürgetnek.

Elsőször Kalmár Ferenc (KDNP, középen) beszélt a pangás éveiről, ismertetve a városvezetés vállalásait s mindazt a keveset, ami azokból megvalósult. Kalmár szerint Botka László 4-500 új munkahelyet ígért választási programjában, ezzel szemben 2002 októberétől az akkori 4725 regisztrált munkanélküliből idén májusára 5055 lett. Véleménye szerint a Biopolisz program is megbukott, melynek sarköve lett volna az ígért 2000 ágyas új klinikai tömb, amelyből jó, ha egy pár száz ágyas „törpeberuházás” megvalósul.

Cirkusz a Népszabadságban is

Az ország és a város helyzetét Bodó Imre (Fidesz, jobbra) elemezte tovább, aki legfőbb problémaként a nemzetstratégia hiányát emelte ki. Alkalmi, jóléti és látványfejlesztések tapasztalhatóak csak, amelyek kevés segítséget nyújtanak a gazdasági stabilitás elérése felé vezető úton. Nógrádi Zoltán (Fidesz, balra) e gondolathoz csatlakozva példaként említette, hogy már a kormányközeli sajtó is komoly kritikával illette Botkát. A Népszabadságban Beton és cirkusz címmel jelent meg egy írás, melyben épp ezt a látványpolitizálást kritizálja a szerző. Mórahalom polgármestere kiemelte, hogy azért is fontos az összefogás, mert Szeged jelenét, közeljövőjét most szinte csak az országos költségvetés határozza meg, hiszen nincs a városnak saját ipara, komoly termelőcége, ezért az országos megszorítások itt hatványozottabban érzékelhetőek.

Paradigmaváltás: közös lobbi

Nógrádi szerint egy nagyfokú paradigmaváltás szükségeltetik a helyi városvezetés politikai filozófiájában ahhoz, hogy Szegedre csábíthassák a munkahelyeket biztosító nagy cégeket, ahogy azt Kecskemét és Debrecen is tette. Szeged gazdasági eltartóképessége csak akkor fejlődhet, ha – hasonlóan a Balaton környéki és északi megyék városaihoz – kormányoldal és ellenzék együtt lobbizik a parlamentben.

Az első lépés borítékban

A három választókerületi elnök ezért most egy parlamenti akciót hirdet, melynek keretében egy levelet juttatnak el Bajnai Gordonnak, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek és Molnár Károlynak, a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszternek, melyben felajánlják a régió központjait nagyobb beruházások helyszínének, s többek között arra kérik a kormányzatot, hogy határozzák meg azokat a feltételeket, amelyek mentén támogatnák potens beruházók Szegedre települését. „Tudjuk meg végre, mit kell azért tennünk, hogy tőkeerős cégeket csábítsunk a Dél-Alföldre!” – mondta végül Nógrádi.

Az ellenzéki politikusok szerint stratégiai kérdésekben együtt kell dolgoznia a két oldalnak. Ők ezzel a levéllel megteszik az első lépést, nyitnak egy együttműködés felé. De a városvezetés és Botka László politikai hangvételén, hozzáállásán is változatni kell ahhoz, hogy ez az együttműködés sikeres legyen.

Előző sztori

A király kritikájának kritikája

Következő sztori

SZIN: vonatozó Guiness-rekordra készülnek