Drámaíróversenyt rendeznek a szegedi Regionális Összművészeti Központban

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három ország négy drámaírója, négy rendezője és négy színtársulata vesz részt a szegedi Regionális Összművészeti Központban (REÖK) azon a drámaíróversenyen, amelyet az interkulturális párbeszéd jegyében rendeznek meg szeptemberben – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Kovács Gábor Gyűjtemény – Válogatás a magyar festészet remekeiből című tárlat festményei szolgálnak majd múzsaként az írók számára, akiknek mindössze huszonnégy óra áll majd rendelkezésükre, hogy elkészítsék színdarabjaikat. A szervezők sorsolás útján, a verseny reggelén döntik el, hogy egy-egy író melyik termet kapja, és mely festményeket használhatja majd ihletként, hiszen a magyar festészeti remekei – többek között Munkácsy, Rippl-Rónai, Vaszary, Markó Károly és Csontváry művei – jelentik majd számukra az egyetlen segítséget.
Másnap folytatódik a munka, a régiókból meghívott színészek és rendezők szintén sorsolás útján csapatokat alkotnak, és hat-nyolc óra leforgása alatt színre viszik a frissen elkészült drámákat. A rendezők közül Andrei Elek Romániából, Urbán András Vajdaságból, Tóth András Ernő Pécsről, Benkő Imola Orsolya pedig Szegedről vállalta a szokatlan színházi kísérletet. A rendezők a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem, az Újvidéki Művészeti Akadémia, a pécsi Janus Egyetemi Színház és a Szegedi Focus Műhely színészeivel dolgoznak majd.
A drámaíróverseny végén Solténszky Tibor dramaturg, rendező vezette zsűri választja ki a legjobb művet. A szeptember 10-én kezdődő verseny – melyet a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt részeként szerveznek meg – előzetes regisztráció mellett ingyenesen látogatható.

Default thumbnail
Előző sztori

Továbbra is Szeged tartja a "vonatozó" Guinness-rekordot

Következő sztori

A szocialisták hadat üzentek a vidéknek

Legutóbbi hasonló cikkek