/

A szocialisták hadat üzentek a vidéknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Mi az igazság a közoktatás mai helyzetét illetően? Erre a kérdésre kereste a válaszokat Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Kovács Kálmán, a Csongrád Megyei Közgyűlés oktatásért felelős alelnöke (képünkön) pénteki sajtótájékoztatójukon, melyen a szocialista sikerpropaganda árnyoldalaira igyekeztek rámutatni.

“A kisebbségi kormány a tanévkezdés apropóján önmaga dicséretébe kezdett az iskolatámogatások kapcsán. Közben a magyar közoktatás történetének talán legmélyebb válságát éli át a megszorító intézkedések, a pedagóguselbocsátások és az iskolabezárások következtében. A szocialisták ismét hadat üzentek a vidéknek: sorra zárnak be a vidéki kisiskolák, és sorra bocsátják el a tanárokat” – hívta fel a figyelmet Magyar Anna.
A több oktatási intézményt fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat szűkös anyagi forrásai ellenére igyekszik tompítani ezt a hatást. Maguk is tizenhat helyen voltak kénytelenek (gazdasági, szervezeti) összevonásokat eszközölni, azonban ezt úgy sikerült megoldaniuk, hogy nem kellett a tanerőt utcára tenni, az oktatás továbbra is a régi intézményekben és tantermekben zajlik. Amíg országszerte a tantestületek leépítése folyik, addig itt, a kezelésében lévő iskolák változatlan tanári létszámmal vágnak neki az új tanévnek. A körkérdésükre a megye harmincnégy településről kaptak adatokat: hat faluban már egyáltalán nincs iskola, kettőben szeptembertől nem indulhat meg az oktatás, kilenc helyen történt összevonás, négy alsó, illetve felső tagozat szűnt meg, összességében négyszáz pedagógust bocsátottak el, s már a kétezer lélekszám feletti településeken is gondot okoz az osztályok indításához, megtartásához szükséges gyermekszám – törvényben előírt – biztosítása.
Információik szerint az országos helyzet még lesújtóbb: tízezer pedagógusi állás szűnt meg, a kormány negyvenmilliárdot von ki a pedagógusbérekből az év végéig.

“A közoktatás jelenlegi helyzete is azt igazolja, hogy a megyék a vidéki ember utolsó végvárai. Rájuk hárul az a feladat, hogy az országos pusztítás hatását mérsékeljék lehetőségeikhez mérten” – hangsúlyozta a Csongrád Megyei Közgyűlés oktatásért felelős alelnöke, majd hozzátette: ami vidéken történik, az menthetetlenül begyűrűzik a nagyobb városok külvárosaiba. Csak Szegeden három iskolát és egy óvodát zártak be az elmúlt időben.

Előző sztori

Drámaíróversenyt rendeznek a szegedi Regionális Összművészeti Központban

Következő sztori

Szent Gellért Fesztivál Szegeden