Kultúra

THEALTER fesztivál gyerektáborral

THEALTER fesztivál gyerektáborral

2008. július 21., hétfő
THEALTER fesztivál gyerektáborral

Szerdától ismét megtelik esténként a régi zsinagóga

Fotó: Gémes Sándor

A metamorfózis jegyében zajlik majd a 18. THEALTER fesztivál, amit a Magyarországi Alternatív Színházi Központ Egyesület (MASZK) rendez július 23-27. között. Az alternatív színházak találkozójának átváltozása két új fesztiválrész megjelenését is magában foglalja. Az egyik egy gyerektábor, igazi játékos alkotóműhely. Benkő Imola Orsolyával (képünkön), a Maszkaland gyermek és ifjúsági program vezetőjével beszélgettünk.

„A THEALTER szervezői már régen nyitni szerettek volna a fiatalok felé, ezért idén az első Ekisfeszt Akadémia mellett - ami az egyetemistáknak ad bemutatkozási lehetőséget - a gyermekekre is gondoltak - meséli a SZEGEDma.hu-nak

Benkő Imola Orsolya

, aki a Fókusz Műhely társulatvezetője, rendezője és színésze is, ahol egy gyermekcsoportot is foglalkozatat.

Maszkaland öt műhellyel

„Pap Erikával ketten találtuk ki a Maszkaland formáját, tartalmát. A gyermektáborokkal kapcsolatban többéves tapasztalatunk van, hiszen minden évben elutazunk húsz gyerekkel egy hegyvidéki kis faluba, ahol ifjakkal közösen alakítjuk ki a tábor szabályrendszerét. Semmit sem erőszakolunk rájuk, rengeteget játszunk. Szegeden is ezt a hangulatot szeretnénk a Maszkaland résztvevőivel megvalósítani." A programvezető hozzátette, hogy azért nem egy kaotikus játszóházra kell gondolni. Minden napnak megvannak a formái. A reggel egy ráhangoló játékkal kezdődik, aztán indulnak a műhelyfoglalkozások. Öt ilyen műhely közül választhat a táborozó. A fénykaland fotózni vágyóknak, a drámaland játszani vágyóknak, grafikai műhely varászkezűeknek, ahol a hidegtű technikával is megismerkedhetnek, filmkaland ifjú filmeseknek, valamint a zene- és tánckaland örömzenélni és táncolni vágyóknak.

Gyerekszáj Rádió és homokszobor

Természetesen van átjárhatóság a műhelyek között - utalt a program ötletgazdája a tábor kötetlen, szabad attitűdjére ismét. Délutánonként lesznek úgynevezett metamorfózis-játékok, ami azt jelenti, hogy a műhelyek csinálnak egymásnak meglepetésjátékokat. Ezek néha az utcán is játszódnak. Lesznek előadások, filmvetítések, színdarabok is. Működni fog a Gyerekszáj Rádió, és nevezni lehet majd rajzpályázatra. Sőt a Land Art nevű program keretében a Laposon kell majd egy nagy homokszobrot építeni, amit minden műhely beépít egy-egy alkotásába. A táborban lesz egy sátor, ahol a gyerekek olyanná maszkírozhatják a betérő felnőtteket, amilyen lényt, állatot kinéznek belőlük. A 2008-as THEALTER fesztivál

részletes programját itt

olvashatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.