THEALTER fesztivál gyerektáborral

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerdától ismét megtelik esténként a régi zsinagóga

Fotó: Gémes Sándor

A metamorfózis jegyében zajlik majd a 18. THEALTER fesztivál, amit a Magyarországi Alternatív Színházi Központ Egyesület (MASZK) rendez július 23-27. között. Az alternatív színházak találkozójának átváltozása két új fesztiválrész megjelenését is magában foglalja. Az egyik egy gyerektábor, igazi játékos alkotóműhely. Benkő Imola Orsolyával (képünkön), a Maszkaland gyermek és ifjúsági program vezetőjével beszélgettünk.

„A THEALTER szervezői már régen nyitni szerettek volna a fiatalok felé, ezért idén az első Ekisfeszt Akadémia mellett – ami az egyetemistáknak ad bemutatkozási lehetőséget – a gyermekekre is gondoltak – meséli a SZEGEDma.hu-nak Benkő Imola Orsolya, aki a Fókusz Műhely társulatvezetője, rendezője és színésze is, ahol egy gyermekcsoportot is foglalkozatat.

Maszkaland öt műhellyel

„Pap Erikával ketten találtuk ki a Maszkaland formáját, tartalmát. A gyermektáborokkal kapcsolatban többéves tapasztalatunk van, hiszen minden évben elutazunk húsz gyerekkel egy hegyvidéki kis faluba, ahol ifjakkal közösen alakítjuk ki a tábor szabályrendszerét. Semmit sem erőszakolunk rájuk, rengeteget játszunk. Szegeden is ezt a hangulatot szeretnénk a Maszkaland résztvevőivel megvalósítani.”

A programvezető hozzátette, hogy azért nem egy kaotikus játszóházra kell gondolni. Minden napnak megvannak a formái. A reggel egy ráhangoló játékkal kezdődik, aztán indulnak a műhelyfoglalkozások. Öt ilyen műhely közül választhat a táborozó. A fénykaland fotózni vágyóknak, a drámaland játszani vágyóknak, grafikai műhely varászkezűeknek, ahol a hidegtű technikával is megismerkedhetnek, filmkaland ifjú filmeseknek, valamint a zene- és tánckaland örömzenélni és táncolni vágyóknak.

Gyerekszáj Rádió és homokszobor

Természetesen van átjárhatóság a műhelyek között – utalt a program ötletgazdája a tábor kötetlen, szabad attitűdjére ismét. Délutánonként lesznek úgynevezett metamorfózis-játékok, ami azt jelenti, hogy a műhelyek csinálnak egymásnak meglepetésjátékokat. Ezek néha az utcán is játszódnak. Lesznek előadások, filmvetítések, színdarabok is. Működni fog a Gyerekszáj Rádió, és nevezni lehet majd rajzpályázatra. Sőt a Land Art nevű program keretében a Laposon kell majd egy nagy homokszobrot építeni, amit minden műhely beépít egy-egy alkotásába. A táborban lesz egy sátor, ahol a gyerekek olyanná maszkírozhatják a betérő felnőtteket, amilyen lényt, állatot kinéznek belőlük.

A 2008-as THEALTER fesztivál részletes programját itt olvashatja.

Előző sztori

Utánpótlás kajak-kenu Eb: 18 érem a vége

Következő sztori

Győzelemmel kezdte a felkészülést a Tisza Volán