Bulvár

SZIN: re-poharakkal és sörkollektorral

SZIN: re-poharakkal és sörkollektorral

2008. július 29., kedd
SZIN: re-poharakkal és sörkollektorral

Van, volt, és nagyon úgy néz ki: lesz Szegednek egy olyan ifjúsági fesztiválja, mely állandóan képes megújulni. A Szegedi Ifjúsági Napok idén - amellett, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát - arra törekszik, hogy látogatói felismerjék, átérezzék a környezetük megóvásával szembeni saját, egyéni felelősségüket. A SZIN mint a legismertebb honi nyárzáró fesztivál idén visszaváltható söröspohárral, valamint biológiailag lebomló étkezési eszközökkel és sok egyéb "zöldséggel" debütál.

Aki csak egyszer is volt valamilyen több napos, hazai - neadj'isten balkáni - ottalvós zenei (vagy bármilyen profilú) fesztiválon, tudja, mennyi hulladék képes felgyűlni egy ilyen eseményen. Hogy a mi lesz ennek sorsa? Jobb esetben időben eltakarítják. A szelektív gyűjtés már valamilyen fokú környezettudatosságot feltételez... A szegedi Partfürdőn augusztus 27-én kezdődő programsorozat ez évtől -a magyar fesztiválok közt elsőként- nagy hangsúlyt fektet a fenntartható fejlődés népszerűsítésére. Ennek keretében visszaváltható söröspohárral, valamint biológiailag lebomló étkezési eszközökkel találkozhatunk majd a büfékben. A szervezők nem elégszenek meg ennyivel, a Szegedre érkezők és az itt tartózkodók számára olyan közlekedési megoldásokat kínálnak, melyek hozzájárulnak a minél kisebb károsanyag-kibocsátáshoz. Így a vasúttal érkezők jegyvásárláskor kupont kapnak a MÁV pénztáraiban a visszautazáshoz, a fővonalakon kerékpárszállító kocsik vehetők igénybe. A bringával érkezőknek ingyenes kerékpártárolót üzemeltetünk a rendezvény területén, illetve akik a városba szeretnének kiruccanni, azok riksa-taxival tehetik ezt. Egy régi - annak idején a személygépkocsik hiányával kialakult - rendszert, a TELEKOCSIT is megkísérelik feléleszteni, melynek lényege, hogy a fesztiválra érkező autóknak minél nagyobb legyen a kihasználtságuk. Természetesen idén is működik majd a szelektív hulladékgyűjtő rendszer a SZIN területén, több helyen a takarékosságra figyelmeztető, az ökotudatos kempingezést népszerűsítő táblák kihelyezését tervezik. Az akár százszori használatot biztosító visszaváltható poharak mellett a rendezvényen jelen lesz például a napenergiát sörösdobozok rendszerbe építésvel csapdába ejtő

"sörkollektor" építését bemutató csapat

is. A nem hétköznapi, de a gyakorlatban bevált ötlet eredményeként a szemétbe szánt sörösdobozokat felhasználva, a természettel együttműködve egy kis barkácsolással hőt termelhetünk. Mindezeken túl lesz „zöld rendőrség”, fair trade kávézó és a fesztiválon magyar ökotermelőktől származó gyümölcsöket is árusítanak majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.