/

SZIN: re-poharakkal és sörkollektorral

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Van, volt, és nagyon úgy néz ki: lesz Szegednek egy olyan ifjúsági fesztiválja, mely állandóan képes megújulni. A Szegedi Ifjúsági Napok idén – amellett, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát – arra törekszik, hogy látogatói felismerjék, átérezzék a környezetük megóvásával szembeni saját, egyéni felelősségüket. A SZIN mint a legismertebb honi nyárzáró fesztivál idén visszaváltható söröspohárral, valamint biológiailag lebomló étkezési eszközökkel és sok egyéb “zöldséggel” debütál.

Aki csak egyszer is volt valamilyen több napos, hazai – neadj’isten balkáni – ottalvós zenei (vagy bármilyen profilú) fesztiválon, tudja, mennyi hulladék képes felgyűlni egy ilyen eseményen. Hogy a mi lesz ennek sorsa? Jobb esetben időben eltakarítják. A szelektív gyűjtés már valamilyen fokú környezettudatosságot feltételez…

A szegedi Partfürdőn augusztus 27-én kezdődő programsorozat ez évtől -a magyar fesztiválok közt elsőként- nagy hangsúlyt fektet a fenntartható fejlődés népszerűsítésére. Ennek keretében visszaváltható söröspohárral, valamint biológiailag lebomló étkezési eszközökkel találkozhatunk majd a büfékben. A szervezők nem elégszenek meg ennyivel, a Szegedre érkezők és az itt tartózkodók számára olyan közlekedési megoldásokat kínálnak, melyek hozzájárulnak a minél kisebb károsanyag-kibocsátáshoz. Így a vasúttal érkezők jegyvásárláskor kupont kapnak a MÁV pénztáraiban a visszautazáshoz, a fővonalakon kerékpárszállító kocsik vehetők igénybe. A bringával érkezőknek ingyenes kerékpártárolót üzemeltetünk a rendezvény területén, illetve akik a városba szeretnének kiruccanni, azok riksa-taxival tehetik ezt. Egy régi – annak idején a személygépkocsik hiányával kialakult – rendszert, a TELEKOCSIT is megkísérelik feléleszteni, melynek lényege, hogy a fesztiválra érkező autóknak minél nagyobb legyen a kihasználtságuk. Természetesen idén is működik majd a szelektív hulladékgyűjtő rendszer a SZIN területén, több helyen a takarékosságra figyelmeztető, az ökotudatos kempingezést népszerűsítő táblák kihelyezését tervezik.

Az akár százszori használatot biztosító visszaváltható poharak mellett a rendezvényen jelen lesz például a napenergiát sörösdobozok rendszerbe építésvel csapdába ejtő “sörkollektor” építését bemutató csapat is. A nem hétköznapi, de a gyakorlatban bevált ötlet eredményeként a szemétbe szánt sörösdobozokat felhasználva, a természettel együttműködve egy kis barkácsolással hőt termelhetünk.

Mindezeken túl lesz „zöld rendőrség”, fair trade kávézó és a fesztiválon magyar ökotermelőktől származó gyümölcsöket is árusítanak majd.

Előző sztori

Labdarúgás: Vida Gergely kölcsönben újra itthon

Következő sztori

Milliárdokból fejleszt az SZTE: kivitelezés 2009-től