Szerda – boszorkányok és rovásírók

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Boszorkányok árnya suhan át ma Szeged belvárosa felett, és ott köröz néhány napig. Aki az én mélyebb dimenzióit kutatja, látogassa meg a fogyatékkal élők művészetét bemutató tárlatot a héten, hétvégére pedig keressünk szabadtéri családi programot!

Délelőtt már megnyitotta kapuit a VI. Nemzetközi Fogyatékosok Hetének keretében megrendezendő kerülő kiállítás, melynek műveit fogyatékkal élő művészek alkották (SZTE Tanulmányi és Információs Központ, Szeged, Ady tér 10.). A tárlat péntekig 9 és 16 óra között látogatható.
A X. Közművelődési Nyári Egyetem előadásai már szintén zajlanak, a mai előadások címekben: Két kultúra árnyékában, Kisebbség és kettős identitás, Kínainak lenni Magyarországon. (A holnapi programot lejjebb adjuk közre!)
Délután fél öttől ismét lesz közönségtalálkozó a Marica grófnőért rajongóknak (Reök átriuma, Szeged, Tisza Lajos krt. 56.), ezúttal Lehoczky Zsuzsa, Pindroch Csaba lesznek a vendégek.
Délután hat órától “Őszintén a székely – magyar rovásírásról” címmel képes ismertető előadáson vehet részt, aki ellátogat a Nemzeti Klubba (Szeged, Szent-Györgyi Albert u. 2.). A Közéleti Kávéház vendége Szép László nyírbátori tanárember, beszélgetőtára Pecze László rovásírás-kutató és Apró Juhász János lesz. Este hét órától, szintén a Közéleti Kávéház szervezésében “Diófa kerekasztal az egyenes útra” címmel Veres János és Bene Gábor tart előadást a Diófa Étterem teraszán.

Ma egy újabb fesztivál kezdődik, ahol öt napig boszorkányosan a boszorkányok körül forog majd a világ. A vasárnapig tartó II. Szegedi Boszorkányfesztiválon a Dugonics és az Árpád téren számos boszis program várja a publikumot. A mai programok öt órától kezdődnek.

A hétvégére két programról szólunk jó előre. IV. Szegedi Várjátékok keretében Vár-jazz napok: péntektől vasárnapig, míg az Újszegedi Partfürdőn szombaton és vasárnap az Első Szegedi Családi- és Kalandnap várja azokat a vállalkozó kedvű családokat, akik egy izgalmas kalandtúra keretében szeretnék próbára tenni magukat, vagy egyszerűen csak egy kellemes, élményekben gazdag hétvégére vágynak, szép környezetben. Mindehhez sportprogramok, kézműves játszóház, táncház és számos egyéb érdekes program csábítja az érdeklődőket. A család a kalandtúra során akár az idei nyaralásra valót is megnyerheti, hiszen a helyezettek díja három értékes vásárlási utalvány. A belépés mindenkinek ingyenes!

A X. Közművelődési Nyári Egyetem csütörtök délelőtti előadásai (MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza, Szeged, Dóm tér):
9.00: Bölcsőtől a sírig – a cigányok mindennapi kultúrája – Bánlaky Pál szociológus, főiskolai tanár (Wesley János Lelkészképző Főiskola Általános Szociális Munkás Szak)
10.15: A romák társadalmi helyzete, szegregációjaLadányi János szociológus, egyetemi tanár (Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet)
11.30: Akarnak-e tanulni a cigány gyerekek?Forray R. Katalin tanszékvezető egyetemi tanár (Pécsi Tudományegyetem BTK Romológia és Nevelésszociológia Tanszék)

Default thumbnail
Előző sztori

A Botkára hányt borsóról

Következő sztori

Szabadtéri: Zsupán hamarosan színre lép

Legutóbbi hasonló cikkek