Közélet

Szegedi kereszt Makón, a 43-as úton

Szegedi kereszt Makón, a 43-as úton

2008. július 16., szerda
Szegedi kereszt Makón, a 43-as úton

Fotó: Gémes Sándor

Keresztállítás a 43-as főúton

A 43-as főúton az elmúlt években kialakult, áldatlan és életveszélyes helyzet áldozataira emlékezve és az arra haladókat figyelmeztetve szerdán délelőtt két keresztet állítottak Makón, ott, ahol tavaly július 19-én nyolc halálos áldozatot követelő baleset történt. Négy makói ellenzéki képviselő és a szegedi Fidelitas közös tiltakozó akció keretében tartott helyszíni sajtótájékoztatót.

A demonstrációval egybekötött eseményen

Márton Imre

(Fidesz) makói önkormányzati képviselő beszélő elmondta, a baleset óta a 43-as főút minősége nem hogy javult volna, de tovább romlott! Ma két keresztet helyeznek el a Maros-híd mellett, a fekete kereszttel az említett balesetben és a 43-as úton elhunytakra emlékeznek, a fehér színűvel pedig az arra járó autósok figyelmét hívják fel a veszélyes közlekedési szakaszra. Szerintük nincs magyarázat arra, hogy a közút kezelője, a Magyar Közút Kht. miért halogatja feladatai kötelező ellátását. A főút másik végéből érkezett

Losonczi-Tóth József

, a szegedi Fidelitas elnöke arról beszélt, hogy csoportjuk már több mint egy éve igyekszik felhívni az emberek figyelmét a 43-as főúton meglévő tarthatatlan állapotokra, illetve az M43-as autópálya égető hiányának következményeire. "Mi is hoztunk egy keresztet, hogy emlékezzünk. Emlékezzünk azokra az emberekre, akiknek nem kellett volna meghalniuk, ha az M43-as autópálya már 2007-ben elkészülhetett volna, hiszen 2006 végére a kormány elől elhárult minden akadály, mely az M43-as autópálya építését gátolta. Nem tekinthető eredménynek a kormánypárti országgyűlési képviselők, polgármesterek részéről, hogy az M43-as autópálya 2015-nél hamarabb, már akár 2010-ben elkészülhet 2007 helyett - ha ugyan tartani tudják a határidőt!" - summázta véleményét a fiatal politikus. A keresztállítók reményüket fejezték ki, hogy a hétfőn az M43-as nyomvonalán megindult régészeti feltárással gyors és alapos munka veszi kezdetét. Az autópálya megépítése életbevágó fontosságú - fejtették ki -, de a 43-ason a túlterheltség miatt keletkezett hibákat is sürgősen ki kell javítani, ha nem kívánunk magunknak még több tragédiát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.