Közélet

Speciális helyzetű magyarok, ha találkoznak

Speciális helyzetű magyarok, ha találkoznak

2008. július 14., hétfő
Speciális helyzetű magyarok, ha találkoznak

Fotók: Gémes Sándor

A múlt hét közepén kezdődött, vasárnap ért véget a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületének szervezésében immáron negyedik alkalommal megtartott Nemzetközi Fogyatékosok Hete. Az erdélyi vendégek - ópusztaszeri kirándulásukat követően - ma indultak haza, de a fogyatékkal élő művészek alkotásaiból nyílt tárlat péntekig még megtekinthető a TIK kiállítási terében.

Az előző évek hagyományait követve most is szép számmal gyűltek össze Szegeden az itt egymásnak randevút adó fogyatékosok. A résztvevők nyolc országból érkeztek, azt is mondhatnánk, hogy ez amolyan speciális helyzetű magyarok találkozója. Mintegy százan kértek szállást a négynapos rendezvényre, míg közel ennyien naponta ingáztak lakhelyük és a programhelyszínek között. Volt, aki Gyuláról járt be, volt, aki közelebbről. A legtöbb program a szálláshelyként egyedül szóba jöhető Izabella-híd alatti Napfény Kempingben zajlott - tájékoztatott

Fekete Albertné,

az egyesület elnöke. Mint elmondta, egyrészt ennél drágább helyet nem viselt volna el a költségvetésük, másrészt a faházak akadálymentesítettek. A résztvevők közös programjaikon különböző, mozgáskorlátozottak által űzött sportágakban mérték össze képességeiket, valamint a számukra szervezett kulturális és szórakoztató rendezvényeken vehettek részt. A sportrendezvények helyszíneit a Waldorf iskola és a SZVSE biztosították ingyenesen. Érdekes volt a Széchenyi téren csütörtökön a Megasztár szegedi válogatójával térben és időben egyszerre zajló műsoruk, ahol a lelkes amatőrök érdekesebb és látványosabb jelenlétükkel lélekemelőbb produkciókat produkáltak a sztárjelölteknél: az arra járó közönség egy része - a sorok írójával együtt - át is pártolt erre a dzsemborira.

A József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) előterében nyílt kiállítás

(fotóink is ott készültek)

két részből áll: az egyikben a szájjal, orral, lábbal is festő művészek mutatkoztak be, míg a másikban általános iskolások rajzban mesélik el a fogyatékosokkal való találkozásukat. A kiállításmegnyitót követő konferencián a fogyatékosok az Európai Unióban "keresték a helyüket", elemezték az őket érintő viszonyokat. Ebben

Kogon Mihály

, a Mozgássérültek Állami Intézetének vezetője volt segítségükére. Ha a héten a TIK felé járnak, és van egy szabad negyedórájuk, ugorjanak be a tárlatra: más emberként jönnek ki, mások reményének, erejének, életbe vetett hitének lenyomatait befogadva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.