Speciális helyzetű magyarok, ha találkoznak

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

A múlt hét közepén kezdődött, vasárnap ért véget a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületének szervezésében immáron negyedik alkalommal megtartott Nemzetközi Fogyatékosok Hete. Az erdélyi vendégek – ópusztaszeri kirándulásukat követően – ma indultak haza, de a fogyatékkal élő művészek alkotásaiból nyílt tárlat péntekig még megtekinthető a TIK kiállítási terében.

Az előző évek hagyományait követve most is szép számmal gyűltek össze Szegeden az itt egymásnak randevút adó fogyatékosok. A résztvevők nyolc országból érkeztek, azt is mondhatnánk, hogy ez amolyan speciális helyzetű magyarok találkozója. Mintegy százan kértek szállást a négynapos rendezvényre, míg közel ennyien naponta ingáztak lakhelyük és a programhelyszínek között. Volt, aki Gyuláról járt be, volt, aki közelebbről.
A legtöbb program a szálláshelyként egyedül szóba jöhető Izabella-híd alatti Napfény Kempingben zajlott – tájékoztatott Fekete Albertné, az egyesület elnöke. Mint elmondta, egyrészt ennél drágább helyet nem viselt volna el a költségvetésük, másrészt a faházak akadálymentesítettek.
A résztvevők közös programjaikon különböző, mozgáskorlátozottak által űzött sportágakban mérték össze képességeiket, valamint a számukra szervezett kulturális és szórakoztató rendezvényeken vehettek részt. A sportrendezvények helyszíneit a Waldorf iskola és a SZVSE biztosították ingyenesen. Érdekes volt a Széchenyi téren csütörtökön a Megasztár szegedi válogatójával térben és időben egyszerre zajló műsoruk, ahol a lelkes amatőrök érdekesebb és látványosabb jelenlétükkel lélekemelőbb produkciókat produkáltak a sztárjelölteknél: az arra járó közönség egy része – a sorok írójával együtt – át is pártolt erre a dzsemborira.

A József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) előterében nyílt kiállítás (fotóink is ott készültek) két részből áll: az egyikben a szájjal, orral, lábbal is festő művészek mutatkoztak be, míg a másikban általános iskolások rajzban mesélik el a fogyatékosokkal való találkozásukat.
A kiállításmegnyitót követő konferencián a fogyatékosok az Európai Unióban “keresték a helyüket”, elemezték az őket érintő viszonyokat. Ebben Kogon Mihály, a Mozgássérültek Állami Intézetének vezetője volt segítségükére.
Ha a héten a TIK felé járnak, és van egy szabad negyedórájuk, ugorjanak be a tárlatra: más emberként jönnek ki, mások reményének, erejének, életbe vetett hitének lenyomatait befogadva!

Előző sztori

Nincs politikai uborkaszezon Szegeden

Következő sztori

Alsóvárosi hétvége: Mátyás udvara a Mátyás téren

Legutóbbi hasonló cikkek