Rövidúton: Horthytól Kádárig

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amikor napjaink politikai beszédeiben és publicisztikájában megjelenik Horthy Miklós, Nagy Imre vagy Kádár János neve, akkor nemcsak történeti szerepük, politikai irányultságuk és cselekedeteik kerülnek elő, de a politikai beszédmondók és publicisták a saját aktuálpolitikai érdekeiknek és jelenlegi helyzetüknek leginkább megfelelő értelmezését adják ezeknek az életműveknek.


A múlt hétvégén konferenciát rendeztek Szegeden Horthy Miklósról és a nevével fémjelzett korszakról. Az előadások sokszínű tematikája és a nagy érdeklődés egyaránt azt mutatta, hogy úgy a történettudomány művelőit, mint az érdeklődő nagyközönséget foglalkoztatja az egykori kormányzó történelmi szerepe és a magyar történelemnek a két világháború közötti időszaka.

Ez a nagyfokú érdeklődés nemcsak a Horthy-érára, de az egész huszadik századi magyar történelemre jellemző. Az első és a második világháború szinte minden családban követelt áldozatokat, ugyanígy a német, majd a szovjet megszállás (s a nyomukban kiépülő nyilas, illetve sztálinista diktatúrák), az ötvenhatos forradalom és az azt követő puhábbnak minősített kádári diktatúra is meghatározta mindannyiunk életét, s ezek a történelmi események bizony befolyásolták politikai alapállásunkat, világnézetünket, múltszemléletünket.

Éppen ezek miatt huszadik századi történelmünkről – és annak alakítóiról, formálóiról, szereplőiről – nem lehet a tacitusi történetírás alapelvét követve sine ira et studio (harag és elfogultság nélkül) beszélni. Amikor napjaink politikai beszédeiben és publicisztikájában megjelenik Horthy Miklós, Nagy Imre vagy Kádár János neve, akkor nemcsak történeti szerepük, politikai irányultságuk és cselekedeteik kerülnek elő, de a politikai beszédmondók és publicisták a saját aktuálpolitikai érdekeiknek és jelenlegi helyzetüknek leginkább megfelelő értelmezését adják ezeknek az életműveknek.

És ez még önmagában nem is lenne baj. Amit viszont annál inkább problémásnak érezhetünk, hogy ezen interpretációk – pontosabban az értelmezések föntebb vázolt szempontok szerinti módosulásai – meglehetősen hibrid és bizarr képzeteket teremthetnek. Például olyat, hogy az MSZP politikusai egyszerre kívánnak a forradalom miniszterelnöki székébe sodródott Nagy Imre és a szovjet csapatok segedelmével a forradalmat leverő Kádár szellemi örökösei lenni. Miközben a bal- és liberális médiumokban Orbán Viktort egyszerre hasonlítják Horthyhoz és Kádárhoz. Persze ilyenkor mindkettőt negatív konnotációval említve.

Előző sztori

Péntek – ha nyár és színház: Szeged, mindenkinek

Következő sztori

Egyetem kontra Török: elhúzódó bírósági ügy