Közélet

Rektor és polgármester: újabb pengeváltás

Rektor és polgármester: újabb pengeváltás

2008. július 24., csütörtök
Rektor és polgármester: újabb pengeváltás

Fotók: Gémes Sándor

Csütörtökön hivatalosan is bejelentették: a kormány 6,4 milliárd forinttal támogatja a Szegedi Tudományegyetem következő három évben esedékes mintegy 7,7 milliárd forintos fejlesztési programját. Botka László szerint végre új, a gazdaság igényeinek megfelelő szakok is tudnak indulni, így Szeged vonzóbbá válik az ipari beruházások számára. Szabó Gábor rektor viszont azt állítja: eddig sem az egyetemen múlott a nagyobb cégek távolmaradása…

A kormány tegnapi ülésén döntött: a Szegedi Tudományegyetem 6,4 milliárd forintos támogatást nyert el a Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése (TIOP 1.3.1) pályázaton. Az összességében 7,7 milliárdos projekt célja többek között az SZTE műszaki-természettudományos képzési portfoliójának megújítása, a kutatás-fejlesztési, innovációs szolgáltatások színvonalának emelése, valamint az informatikai infrastruktúra színvonalának növelése. Az egyetem pályázatát ősszel első körben elutasították, a második, átdolgozott, új elemeket tartalmazó és némiképp nagyobb volemenű pályázat már eredményesnek bizonyult. A siker érdekében

a szegedi Fidesz is lobbizott

Bajnai Gordon

gazdasági miniszternél.

Botka László újabb víziói az iparról

A beruházás keretében a tervek szerint Szegeden felépül a Mérnöki Kar új épülete, megindul a multifunkcionális laborok építészeti rekonstrukciója (Dóm tér és Rerrich Béla tér), és elkezdődik a Dugonics téri központi épület felújítása. Mindemellett új műszerek, gépek, berendezések kerülnek az egyetemre több mint 1,5 milliárd forint értékben.

Botka László

(MSZP) polgármester így nyilatkozott a hír kapcsán a Délmagyarországnak: „A műszaki képzés és a természettudományi képzés megerősítése Szegeden a város alapvető érdeke, hiszen a város gazdaságának legfontosabb alapja, hogy milyen képzések és milyen szakemberek állnak rendelkezésre. Bízom benne, hogy nyertes pályázat esetén új, a gazdaság igényeinek megfelelő szakok is tudnak indulni, így Szeged vonzóbbá válik az ipari beruházások számára.”

Szabó Gábor

rektor közleményben határolódott el a városvezető kijelentéseitől. „A Szegedi Tudományegyetem képzési kínálata jelenleg is megfelel a gazdaság igényeinek, és folyamatosan bővül” – hangsúlyozza a professzor. A SZTE rektora ezért nem érti Botka László azon véleményét, mellyel a Délmagyarország című napilap 2008. július 24-i számában kommentálja az egyetem által pályázati úton elnyert fejlesztési támogatást. A közleményből kiderül, Szabó Gábor rektor szerint az SZTE képzési kínálata évek óta folyamatosan bővül, elsősorban a műszaki és élettudományok területén. Ilyen szakok egyebek között a mérnök informatikus, az anyagmérnök, a biomérnök, a környezetmérnök, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, a mérnök informatikus vagy az élelmiszermérnök, emellett felsőfokú szakképzésben számos területen képez mérnök-asszisztenseket, logisztikai szakembereket is az egyetem.

Szabó Gábor: a tőkét a várospolitikai szempontok is érdeklik

A kiadott közlemény úgy fogalmaz: az SZTE mind képzési kínálatát, mind tudományos potenciálját és ipari kapcsolatait tekintve is készen áll a városba, régióba települni szándékozó vállalatok szellemi, tudományos igényinek kielégítésére, tehát nem az egyetem képzési kínálata, tudományos potenciálja az akadálya az ipar Szegedre településének: „Az ipari beruházók és a működő tőke a telepítési döntéseknél számos tényezőt mérlegel, köztük földrajzi, gazdasági és egyéb, várospolitikával összefüggő tényezőket is. A döntésnél figyelembe vett körülmények közül az egyik a megfelelő képzettségű munkaerő rendelkezésre állása, illetve az ipari kutatás-fejlesztéshez szükséges tudományos potenciál és kapcsolatok megléte. Mindezek alapján az SZTE biztosította szellemi háttér megfelelő lett volna

a Richter Gedeon NyRt.-nek is

, mely a napokban jelentette be, hogy

üzemet épít Debrecenben

. A SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánja a vállalat tudományos tanácsának tagja, a vállalat az Általános Orvostudományi Karon már korábban laboratóriumot létesített, most pedig a karral közösen hoznak létre egy újabb labort a Gyógyszerésztudományi Karon.” Emlékezetes, Botka László és Szabó Gábor között az utóbbi egy évben a szegedi egészségügyi intergáció minisztériumi-önkormányzati finanszírozása, valamint az egyetem által tervezett (2000 ágyas) új klinikai tömb projektjének sorozatos kudarcai miatt több éles pengeváltásra is sor került.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.