//

Rektor és polgármester: újabb pengeváltás

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Csütörtökön hivatalosan is bejelentették: a kormány 6,4 milliárd forinttal támogatja a Szegedi Tudományegyetem következő három évben esedékes mintegy 7,7 milliárd forintos fejlesztési programját. Botka László szerint végre új, a gazdaság igényeinek megfelelő szakok is tudnak indulni, így Szeged vonzóbbá válik az ipari beruházások számára. Szabó Gábor rektor viszont azt állítja: eddig sem az egyetemen múlott a nagyobb cégek távolmaradása…

A kormány tegnapi ülésén döntött: a Szegedi Tudományegyetem 6,4 milliárd forintos támogatást nyert el a Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése (TIOP 1.3.1) pályázaton. Az összességében 7,7 milliárdos projekt célja többek között az SZTE műszaki-természettudományos képzési portfoliójának megújítása, a kutatás-fejlesztési, innovációs szolgáltatások színvonalának emelése, valamint az informatikai infrastruktúra színvonalának növelése.

Az egyetem pályázatát ősszel első körben elutasították, a második, átdolgozott, új elemeket tartalmazó és némiképp nagyobb volemenű pályázat már eredményesnek bizonyult. A siker érdekében a szegedi Fidesz is lobbizott Bajnai Gordon gazdasági miniszternél.

Botka László újabb víziói az iparról

A beruházás keretében a tervek szerint Szegeden felépül a Mérnöki Kar új épülete, megindul a multifunkcionális laborok építészeti rekonstrukciója (Dóm tér és Rerrich Béla tér), és elkezdődik a Dugonics téri központi épület felújítása. Mindemellett új műszerek, gépek, berendezések kerülnek az egyetemre több mint 1,5 milliárd forint értékben.

Botka László (MSZP) polgármester így nyilatkozott a hír kapcsán a Délmagyarországnak: „A műszaki képzés és a természettudományi képzés megerősítése Szegeden a város alapvető érdeke, hiszen a város gazdaságának legfontosabb alapja, hogy milyen képzések és milyen szakemberek állnak rendelkezésre. Bízom benne, hogy nyertes pályázat esetén új, a gazdaság igényeinek megfelelő szakok is tudnak indulni, így Szeged vonzóbbá válik az ipari beruházások számára.”

Szabó Gábor rektor közleményben határolódott el a városvezető kijelentéseitől. „A Szegedi Tudományegyetem képzési kínálata jelenleg is megfelel a gazdaság igényeinek, és folyamatosan bővül” – hangsúlyozza a professzor. A SZTE rektora ezért nem érti Botka László azon véleményét, mellyel a Délmagyarország című napilap 2008. július 24-i számában kommentálja az egyetem által pályázati úton elnyert fejlesztési támogatást.

A közleményből kiderül, Szabó Gábor rektor szerint az SZTE képzési kínálata évek óta folyamatosan bővül, elsősorban a műszaki és élettudományok területén. Ilyen szakok egyebek között a mérnök informatikus, az anyagmérnök, a biomérnök, a környezetmérnök, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, a mérnök informatikus vagy az élelmiszermérnök, emellett felsőfokú szakképzésben számos területen képez mérnök-asszisztenseket, logisztikai szakembereket is az egyetem.

Szabó Gábor: a tőkét a várospolitikai szempontok is érdeklik

A kiadott közlemény úgy fogalmaz: az SZTE mind képzési kínálatát, mind tudományos potenciálját és ipari kapcsolatait tekintve is készen áll a városba, régióba települni szándékozó vállalatok szellemi, tudományos igényinek kielégítésére, tehát nem az egyetem képzési kínálata, tudományos potenciálja az akadálya az ipar Szegedre településének: „Az ipari beruházók és a működő tőke a telepítési döntéseknél számos tényezőt mérlegel, köztük földrajzi, gazdasági és egyéb, várospolitikával összefüggő tényezőket is. A döntésnél figyelembe vett körülmények közül az egyik a megfelelő képzettségű munkaerő rendelkezésre állása, illetve az ipari kutatás-fejlesztéshez szükséges tudományos potenciál és kapcsolatok megléte. Mindezek alapján az SZTE biztosította szellemi háttér megfelelő lett volna a Richter Gedeon NyRt.-nek is, mely a napokban jelentette be, hogy üzemet épít Debrecenben. A SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánja a vállalat tudományos tanácsának tagja, a vállalat az Általános Orvostudományi Karon már korábban laboratóriumot létesített, most pedig a karral közösen hoznak létre egy újabb labort a Gyógyszerésztudományi Karon.”

Emlékezetes, Botka László és Szabó Gábor között az utóbbi egy évben a szegedi egészségügyi intergáció minisztériumi-önkormányzati finanszírozása, valamint az egyetem által tervezett (2000 ágyas) új klinikai tömb projektjének sorozatos kudarcai miatt több éles pengeváltásra is sor került.

Előző sztori

Szélerőmű és zöld béke a belvárosban

Következő sztori

Nyilvánosságra hozták a felvételi ponthatárokat