Orvostörténeti kiállítás a szegedi Somogyi-könyvtárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor

Ma délután nyitotta meg Telegdy Gyula akadémikus, Szeged díszpolgára a Somogyi-könyvtár új Az orvoslás története Galenustól Herczel Fülöpig – a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében című kiállítását.

A megnyitott kiállítás a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt 2008-as felvezető évének hivatalos programja. A megnyitón részt vett Mészáros András, a Pécs 2010 EKF főigazgatója, valamint F. Dárdai Ágnes, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egyetemi Könyvtár főigazgatója is. A programsorozatban a minőségi turizmust megcélzó rendezvényeket szeretnének kínálni, ennek érdekében a Somogyi-könyvtár 2005 ősze óta egyeztetett a PTE könyvtárának főigazgatójával és a Klimo Könyvtár vezetőjével.

Az október 22-ig látogatható kiállításon egyszerre jelenik meg az európai orvostudomány fejlődése, és hangsúlyozódnak ki a magyar, illetve helyi orvoslás történetképei is. A tárlat apropóját 2008 mint a környezet- és egészségkultúra éve adta.

Pécsről is érkezett egy nagyon értékes kiállított könyv, a baranyaiak szeptemberben megnyíló orvoslástörténeti kiállítására pedig a Somogyi-könyvtárból is visznek könyvet – tudtuk meg Szőkefalvi-Nagy Erzsébet programgazdától, a gyűjteményi osztály vezetőjétől, aki azt is elmondta: a két kiállítás kiegészíti egymást, a két könyvtár közös honlapján egy virtuális tárlat is megtekinthető lesz, illetve az intézmények muzeális gyűjteményének orvostudományi adatbázisa is elérhetővé és kutatható válik.

Mindezek azt is mutatják, hogy Szeged az Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt partnere a könyvtári kapcsolatokban is – hangsúlyozta a programgazda.

A PTE Egyetemi Könyvtára egyébként partneri együttműködést vállalt a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárral a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programban való részvételre egészen a két év múlva sorra kerülő főprogramig.

Előző sztori

Fidelitas: újítsák fel a közterületi sportpályákat!

Következő sztori

Tömegkarambol a Bertalan hídon