Bulvár

Péntektől nemzetközi huszártalálkozó Szegeden

Péntektől nemzetközi huszártalálkozó Szegeden

2008. július 30., szerda
Péntektől nemzetközi huszártalálkozó Szegeden

Immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Huszár- és Hagyományőrző Találkozót Szegeden; mint minden esztendőben, idén is augusztus első hétvégéjén, az 1849-es szőregi csata évfordulóján.

A pénteken kezdődő háromnapos rendezvényre öt országból 220- 250 résztvevő érkezik, köztük tíz lovas csapat ötven huszárral - mondta

Vass László

, a szervező Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület vezetője. Pénteken délután az érkező egységek egy-két képviselője közönségtoborzót, fegyver- és egyenruha-bemutatót tart Szeged belvárosában, míg a többiek kialakítják táborhelyüket Szőregen az általános iskolánál. Szombaton délelőtt a csapatok Szőregről bevonulnak Szeged belvárosába, ahol a főtéren díszszemlét tartanak, majd átvonulnak az Aradi vértanúk terére, ahol megkoszorúzzák a szőregi csata emlékoszlopát. Ezt követően délután Újszentivánon folytatódnak a programok, a lovasparkban fegyvernemenként bemutatkoznak a csapatok, este pedig hagyományőrző bál zárja a napot. Vasárnap reggel megkezdődik a szőregi bányagödörben a felépített és kialakított terepen a pirotechnikai eszközök telepítése. Ezzel párhuzamosan ökomenikus tábori istentiszteletet tartanak, református és katolikus pap áldja meg a fegyvereket, a lovakat és a hadba vonulókat, hiszen néhány órával később kezdetét veszi a fesztivál fő attrakciója, a látványos hadijáték. Az egyórás csata alatt a nézők szakértő kommentár mellett nemcsak az 1849. augusztus 5-én Szőregen történtekkel, de a 19. század hadiművészetével is megismerkedhetnek. A csata, mint minden évben, idén is új elemmel bővül, egy korabeli toborzójelenetet láthatnak majd a nézők, de ezenkívül is lesznek még meglepetések - ígérte a hagyományőrző alezredes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.