Péntektől nemzetközi huszártalálkozó Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Huszár- és Hagyományőrző Találkozót Szegeden; mint minden esztendőben, idén is augusztus első hétvégéjén, az 1849-es szőregi csata évfordulóján.

A pénteken kezdődő háromnapos rendezvényre öt országból 220- 250 résztvevő érkezik, köztük tíz lovas csapat ötven huszárral – mondta Vass László, a szervező Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület vezetője.
Pénteken délután az érkező egységek egy-két képviselője közönségtoborzót, fegyver- és egyenruha-bemutatót tart Szeged belvárosában, míg a többiek kialakítják táborhelyüket Szőregen az általános iskolánál.
Szombaton délelőtt a csapatok Szőregről bevonulnak Szeged belvárosába, ahol a főtéren díszszemlét tartanak, majd átvonulnak az Aradi vértanúk terére, ahol megkoszorúzzák a szőregi csata emlékoszlopát. Ezt követően délután Újszentivánon folytatódnak a programok, a lovasparkban fegyvernemenként bemutatkoznak a csapatok, este pedig hagyományőrző bál zárja a napot.
Vasárnap reggel megkezdődik a szőregi bányagödörben a felépített és kialakított terepen a pirotechnikai eszközök telepítése. Ezzel párhuzamosan ökomenikus tábori istentiszteletet tartanak, református és katolikus pap áldja meg a fegyvereket, a lovakat és a hadba vonulókat, hiszen néhány órával később kezdetét veszi a fesztivál fő attrakciója, a látványos hadijáték.
Az egyórás csata alatt a nézők szakértő kommentár mellett nemcsak az 1849. augusztus 5-én Szőregen történtekkel, de a 19. század hadiművészetével is megismerkedhetnek. A csata, mint minden évben, idén is új elemmel bővül, egy korabeli toborzójelenetet láthatnak majd a nézők, de ezenkívül is lesznek még meglepetések – ígérte a hagyományőrző alezredes.

Előző sztori

Több mint kétmilliárd forint a szegedi oktatási intézményeknek

Következő sztori

Árvíz: Szegeden a rakpartot sem kell lezárni