Alsóvárosi hétvége: Mátyás udvara a Mátyás téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Reneszánsz szombat: piknik a középkorban

Fotók: Gémes Sándor

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a nándorfehérvári emléknapot Szegeden, a Mátyás téren. A rendezvény 2008-ban, a Reneszánsz Évében kiemelten aktuális, ezért a szervezők július 19-én, szombaton gazdag programmal, korhű előadókkal, kézműves vásárral várják az alsóvárosi ferences templom mellé a családokat.

A III. Nándorfehérvári Emléknap Szeged elnevezésű ünnep egyik célja, hogy a nagy számú nemzeti gyásznap mellett hagyományteremtő módon végre megemlékezzünk nagy győzelmeinkről is – erről az emléknap kapcsán tartott sajtótájékoztatón beszélt ma délelőtt Koháriné Kocsispéter Éva, az Alsóvárosi Kultúrház igazgatója, az esemény egyik főszervezője.

A kétnapos rendezvény pénteken 16 órakor történelmi emléküléssel kezdődik a ferences kolostorban. Az „Ötágú Síp” Kulturális Egyesület szervezésében Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójának tiszteletére szervezett találkozóra három előadót hívtak meg. Miklós Péter szegedi történész-muzeológus, a SZEGEDma.hu publicistája a Hunyadi-kultusz szegedi hatásait ismerteti. Újszászi Róbert muzeológus a Hunyadiak pénzeiről tart előadást, Négyessy Lajos hadtörténész pedig Mátyás híres csatáiról beszél majd. Este a kultúrházban a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) Heltai Jenő nyomán Némá de LEVENTE című romantikus mesejátékkal lép színpadra.

Mese, zene és Gőzerő

A szombati napon a Klauzál térről zenés-zajos felvonulással délelőtt tíz órakor indul a reneszánsz menet a Mátyás tér felé. (A helyszín térképen.) A platánok hűsítő árnyékában láthatjuk a Langaléta Garabonciások vásári komédiáit, lovagi bemutatót, bábjátékot. Hallgathatunk népzenét, mesét Mátyás király udvarából. Tűzzsonglőrök, a Pavane zászlóforgatói, a Szabad Vitézi Oskola harcművészei minden bizonnyal elvarázsolják majd a nagyérdeműt, épp úgy, mint az erős emberek versenye a Szeged Kinizsije címért. Az estét a Gőzerő zenekar koncertje zárja az Alsóvárosi Kultúrház nagytermében.

És akik a gazdag programok közt szemlélődve megéheznek, azok kóstolhatnak a reneszánsz lakoma kínálatából, Mátyás és Beatrix kedvenceiből. A szomjas vándorokat pedig hangulatos korcsma várja egy nagy fa árnyában.

A szervezők idén három-, négyezer érdeklődőre számítanak. A programok szervezésében komoly anyagi segítséget kaptak a szegedi és a megyei önkormányzattól, illetve két-három magáncégtől. Mintegy másfélmilliónyi bankó segített a reneszánsz kultúrát a Mátyás térre idézni.

A 2006-os első emléknap fotóit itt tekintheti meg.

Előző sztori

Speciális helyzetű magyarok, ha találkoznak

Következő sztori

Nem segített a mágia: boszit fogott az adóhatóság